Postcovid vanligare bland kvinnor än bland män

Uppdaterad: 01 nov. 2022Publicerad: 01 nov. 2022
kvinnor
Kvinnor anser att tech är en grabbig bransch (Foto: Pixabay)

Postcovid, med symptom långt efter en covid-19-infektion, är vanligare bland kvinnor än bland män, det framgår av amerikansk statistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen publicerad data från U.S. Census Bureau and National Center for Health Statistics, visar att över 17 procent av amerikanska kvinnor har haft postcovid någon gång under pandemin jämfört med 11 procent av männen, det rapporterar CNBC.

Postcovid definieras som att man har haft symptom tre månader eller mer efter det att man var sjuk i covid-19 och den senaste statistiken samlades in via en onlineundersökning bland fler än 41 000 vuxna under vecka 40 och 41.

Kvinnor mer benägna att få allvarlig postcovid

Sammantaget hade mer än 14 procent av vuxna amerikaner postcovid någon gång under pandemin och för närvarande lider 7 procent av vuxna amerikaner av postcovid.

Undersökningen visade att kvinnor är mer benägna att drabbas av mer allvarlig postcovid, cirka 2,4 procent av kvinnorna med postcovid hade symptom som på ett betydande sätt begränsade deras aktiviteter jämfört med 1,3 procent av männen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Flera miljoner amerikaner drabbade

Enligt statistiken har cirka 2 procent av alla vuxna i USA drabbats av allvarliga postcovid-symptom som avsevärt har begränsat deras dagliga aktiviteter. Det motsvarar över 5 miljoner vuxna amerikaner.

Den amerikanska tankesmedjan Brookings Institution har i en separat analys funnit att hela 4 miljoner personer i USA inte kan arbeta på grund av postcovid.

Postcovid ger många olika symptom

Postcovid kan ge ett stort antal symptom som varierar från milda till försvagande symptom som påverkar flera av kroppens organ. Enligt en nyligen publicerad studie är några av de vanligaste rapporterade symptomen är hjärndimma eller dåligt minne, trötthet, andfåddhet och förlust av luktsinnet.

I den studien fann forskarna också att postcovid är vanligare bland kvinnor än bland män, nästan 18 procent av dem som hade postcovid-symptom i mer än två månader var kvinnor och 10 procent var män.

Ursprungliga visuset orsakade mest postcovid

Studien visade också att nästan 60 procent av alla som utvecklat postcovid infekterades med den ursprungliga virusstammen som uppstod i Kina och att 17 procent hade haft deltavarianten av viruset och 10 procent hade smittats av omikron. I studien fann forskarna även att 87 procent av dem som drabbats av postcovid var ovaccinerade.

“Det kan finnas skillnader i dessa stammar och hur sannolikt det är att de orsakar postcovid som kan lära oss något om varför detta händer”, säger Roy Perlis till CNBC. Han är huvudförfattare till studien och meddirektör för Center for Quantitative Health vid Massachusetts General Hospital.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Immunreaktion på covid-19-viruset skadar hjärnan

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS