För fyra månader sedan sålde Sydafrika en miljon doser AstraZeneca-vaccin till Afrikanska unionen. Nu vill de köpa mer, för att stoppa spridningen av delta-varianten av covid-19. 

ANNONS

Landet har frågat Serum Institute i Indien om att göra nya beställningar, enligt Joe Phaahla, biträdande hälsominister i Sydafrika, som gav beskedet till parlamentsledamöter på onsdagen.

Samtidigt överväger landets regleringsmyndigheter att godkänna Kinas Sinovac-vaccin och Rysslands Sputnik.

”Jag hoppas att vi fortfarande kommer att kunna få tillgång till ytterligare lager från AstraZeneca från Serum Institute. Det kommer att gå långt medan vi tittar på de andra källorna”, säger Joe Phaahla enligt Bloomberg.

Sydafrika släppte sina AstraZeneca-doser till Afrikanska unionen för fyra månader sedan efter att forskning visade att beta-varianten som spreds i landet var resistent mot AstraZenecas vaccin. Men mot delta-varianten som nu sprids i landet har AstraZeneca-vaccinet 70 procent effektivitet.

”Vi vill inte gå tillbaka och diskutera det ursprungliga argumentet om huruvida vaccinets begränsade effekt på beta-varianten var korrekt, att avyttra den, sälja den till andra länder. Den nuvarande informationen är att vaccinet är ganska effektivt när det gäller Delta”, säger Joe Phalaala.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: EU stämmer Astra Zeneca för uteblivna leveranser