Dagens PS

Studie ger ny kunskap om vår sömn

Nu kunskap om vår sömn kan leda till nya behandlingar av sömnproblem
Nu kunskap om vår sömn kan leda till nya behandlingar av sömnproblem. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Forskare har upptäckt en ny, överraskande, källa till hjärnvågor under djupsömnen som ändrar förståelsen av vår sömn och kan förändra behandlingen av sömnstörningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vår sömn har fyra huvudstadier som bestäms av våra hjärnvågors aktivitet, lättsömnen, bassömnen, djupsömnen och drömsömnen.

Sömnstadierna

I det första sömnstadiet, lättsömn, när vi först börjar somna, saktar kroppen och hjärnaktiviteten ned, skriver Newsweek.

I det andra sömnstadiet, bassömn, börjar musklerna att helt slappna av och pulsen, andningen och hjärnaktiviteten fortsätter att saktas ned.

Det tredje stadiet, djupsömn, anses vara det viktigaste stadiet för våra kroppars återhämtning och tillväxt.

Under djupsömnen är hjärnvågorna långa och långsamma med korta utbrott av kraftig elektrisk aktivitet kallade sömnspindlar.

Under det fjärde sömnstadiet, drömsömn, eller REM-sömn, är musklerna fortfarande väldigt avslappnade men vi rör oss ändå ganska ofta.

Under drömsömnen får hjärnans främre del vila medan upplevelser och känslor under dagen bearbetas. Drömsömnen tros vara bra för kreativiteten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sömnspindlar och hippocampus

Sömnspindlarna under djupsömnen har historiskt ansetts komma från en enda hjärnkrets som länkar talamus, en struktur i mitten av hjärnan, till yttre cortex.

Nu tyder dock en ny studie om vår sömn, från från University of California, Irvine, USA, på att en annan region i hjärnan också kan vara involverad i det här.

Enligt studiens huvudförfattare, Mengke Wang, en tidigare student i biomedicinsk teknik vid UC Irvine som nu är doktorand vid Johns Hopkins University, belyser deras forskning en tidigare okänd aspekt av hjärnaktivitet under djupsömn.

“Vi har upptäckt att hippocampus, vanligtvis förknippad med minnesbildning, spelar en avgörande roll för att generera långsamma vågor och sömnspindlar, vilket ger nya insikter om hur dessa hjärnvågor stöder minnesbehandling under sömnen”, säger Mengke Wang i ett pressmeddelande.

Genom att avslöja hippocampus roll i genereringen av långsamma hjärnvågor och sömnspindlar ökar förståelsen av hjärnans aktivitet under djupsömnen och hur det inverkar på minnesbearbetningen.

Nya behandlingar

Fyndet ökar inte bara förståelsen för våra sömncykler, det kan även ge användbar kunskap om vad som kan gå fel under sömnstörningar.

ANNONS

Studiens medförfattaren Gregory Brewer, adjungerad professor i biomedicinsk teknik, säger att upptäckten öppnar nya vägar för förståelsen av mekanismerna bakom minneskonsolideringen under vår sömn.

“Dessa resultat har betydande implikationer för sömnforskning, vilket potentiellt banar väg för nya metoder för att behandla sömnrelaterade störningar”, säger han i pressmeddelandet.

I framtiden hoppas forskarna kunna studera möjligheten att förbättra både sömnkvalitet och kognitiv funktion genom att inrikta behandling på aktiviteten i hippocampus.

Sömnbrist gör dig mer självisk

Sömnbrist kan påverka hur vi mår. Nu visar ny forskning att det även kan påverka vårt sociala beteende och hur vi behandlar andra.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS