Dagens PS

Spotifygrundaren vill reformera sjukvården

Spotifygrundaren Daniel Ek vill reformera svensk sjukvård
Spotifygrundaren Daniel Ek vill reformera svensk sjukvård. (Foto: TT)
Kajsa Söderberg
Kajsa Söderberg
Uppdaterad: 02 feb. 2023Publicerad: 02 feb. 2023

Daniel Ek, känd för att ha grundat musikjätten Spotify 2006, vill genom sitt medicinteknikbolag Neko Health reformera och revolutionera världens sjukvård. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Daniel Ek att det handlar om att göra sjukvården proaktiv istället för reaktiv.

“Om du ägde en bil på 90-talet och den gick sönder tog man den till en bilmekaniker. Man berättade vad som var fel, mekanikern undersökte bilen, öppnade motorhuven, tog kanske lite olja. Om du går till en bilmekaniker i dag sätter de in en sladd i bilen och får enormt mycket data. Men de flesta läkare jobbar som bilmekaniker på 90-talet”, säger Daniel Ek.

Tillsammans med Hjalmar Nilsonne, grundare av energiappen Watty, drog de slutsatsen att det går att inspektera våra kroppar på samma sätt som vi inspekterar våra bilar. Frågan var bara hur.

Datainsamling av hela kroppen

Efter fyra års hårt arbete, tillsammans med ett trettiotal ingenjörer och läkare, var de redo att presentera sin första produkt. En helkroppsskanning av kroppen. Bolaget grundades 2018 av Hjalmar Nilsonne, som är vd, och Daniel Ek, som är delägare.

Genom att kombinera de modernaste sensorerna och teknikerna för datainsamling kan man scanna hela kroppen och samla in 50 miljoner datapunkter på bara 8 sekunder. Datan analyseras sedan av AI för att hjälpa läkaren att tolka datan. På så sätt ska det alltså vara möjligt att hitta trender och problem innan det är för sent, säger Hjalmar Nilsonne till Svenska Dagbladet. 

I dag har de mottagning i centrala Stockholm och en undersökning tar endast en kvart. Prislappen landar på 2000 kronor.

Inte en billig investering

ANNONS

I dagsläget har Daniel Ek, genom hans investmentbolag Prima Materia, investerat cirka 300 miljoner i Neko Health. Inga småpengar alltså och menar på att Neko Health inte är en vanlig startup.

“Det är svårt att investera så mycket pengar i någonting som inte ens lanserar en produkt på fyra år”, säger Daniel Ek till Svenska Dagbladet.

Men Spotifygrundaren startade Prima Materia just för att lösa stora problem i samhället. Och har genom Neko Health valt att fokusera på att förbättra sjukvården. Första mottagningen har som sagt öppnats i Stockholm och de har planer på att öppna mottagningar i fler städer. Och länder.

Vill du läsa ta del av fler nyheter inom Life Science? Så här enkelt prenumererar du på Dagens PS nyhetsbrev

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Kajsa Söderberg
Kajsa Söderberg

Erfaren programledare och börsintresserad skribent. Brinner för att göra svåra ämnen enkla att förstå sig på.

Kajsa Söderberg
Kajsa Söderberg

Erfaren programledare och börsintresserad skribent. Brinner för att göra svåra ämnen enkla att förstå sig på.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS