Forskare har upptäckt en gen som verkar öka risken för Alzheimers hos kvinnor, det kan vara en ny ledtråd till varför fler kvinnor än män drabbas av sjukdomen.

ANNONS

En gen kallad methylguanine-DNA-methyltransferase, MGMT, kan vara förklaringen till varför kvinnor diagnostiseras med Alzheimers oftare än män. Genen spelar en viktig roll för hur kroppen reparerar skadat DNA hos båda könen, men hos män kunde inte forskarna hitta något samband mellan MGMT och Alzheimers, det rapporterar CNN.

”Det är ett kvinnospecifikt fynd, kanske en av de starkaste associationerna av en genetisk riskfaktor för Alzheimers hos kvinnor”, säger studiemedförfattaren Lindsay Farrer, chef för biomedicinsk genetik vid Boston University School of Medicine, till CNN.

Två tredjedelar kvinnor

I USA är, enligt Alzheimer’s Association, två tredjedelar av alla de 6,5 miljoner som har Alzheimers kvinnor. I Sverige finns, enligt Demensförbundet, cirka 100 000 alzheimersjuka och varje år insjuknar cirka 15 000.

”Kvinnor, på grund av unika genetiska riskfaktorer som APOE ε4 och MGMT, och könsspecifika riskfaktorer som den plötsliga minskningen av östrogen under övergången mellan klimakteriet, kan vara på snabb-banan mot sjukdomen, medan män sitter i kö”, säger Richard Isaacson till CNN. Han är chef för Alzheimers Prevention Clinic vid Florida Atlantic Universitys Schmidt College of Medicine, och var inte involverad i studien.

Kanske en viktig pusselbit

Genen APOE ε4 anses vara den största riskfaktorn för framtida utveckling av Alzheimers sjukdom hos personer över 65 och det är särskilt sant för kvinnor som enligt Richard Isaacson påverkas mer av APOE ε4 än män.

Många kvinnor som har denna gen utvecklar dock inte Alzheimers sjukdom och kvinnor som inte har genen kan utveckla sjukdomen. Richard Isaacson säger att MGMT kanske kan vara en viktig missad pusselbit i riskförutsägelsen för kvinnor, men att det behövs fler studier.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 42 nya gener som påverkar Alzheimers sjukdom upptäckta [Dagens PS]