En ny nervstimulerande enhet som styrs via en pekskärm kan hjälpa förlamade att gå, cykla och simma igen.

ANNONS

I dag finns ingen behandling som kan göra så att en ryggmärgsskada kan läka, men forskare letar efter sätt att hjälpa förlamade patienter att återfå rörligheten med hjälp av teknik, det rapporterar Reuters.

För att påbörja en rörelse, exempelvis för att börja gå, signalerar hjärnan till ryggmärgen att den ska stimulera nervceller som aktiverar de muskler som behövs för rörelsen. Vid en fullständig ryggmärgsskada når inte hjärnans signaler nerverna.

Tre patienter har testat

Enligt en studie, som har publicerats i tidskriften Nature Medicine, och som leddes av Grégoire Courtine och Jocelyne Bloch vid Schweiziska Federal Institute of Technology i Lausanne, har tre patienter, som efter ryggmärgsskador var helt förlamade i underkroppen, kunnat gå, cykla och simma med hjälp av en nervstimulerande enhet som styrs med en datorplatta med pekskärm.

Patienternas skador satt i bröstryggen och de hade skadats ett till nio år innan de fick den nervstimulerande behandlingen. De tre patienterna kunde ta sina första steg inom en timme efter att en nervstimulerande enhet som fjärrstyrs av programvara med artificiell intelligens hade implanterats.

Stor studie planeras

Under sex månader återfick patienterna förmågan att göra mer avancerade saker, som att gå, cykla och simma ute i samhället, genom att själva använda pekskärmen.

Grégoire Courtine och Jocelyne Bloch har hjälpt till att etablera ett teknikbolag kallat Onward Medical som jobbar med att kommersialisera systemet. Enligt Grégoire Courtine planerar bolaget en klinisk studie med 70 till 100 patienter om ungefär ett år.

Om studien bekräftar forskarnas resultat kommer förlamade människor med ryggmärgsskador i framtiden kunna gå igen med hjälp av en smartphone eller en röststyrd smart klocka som kan signalera till ett inplantat att nerver och muskler ska stimuleras.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elon Musk vill testa Neuralink på människor [Dagens PS]