Naloxon fungerar som ett motgift vid överdoser av opioider, om det delades ut till anhöriga skulle fler liv kunna räddas.

ANNONS

Över 800 personer dog i narkotikaöverdoser i Sverige år 2020. Enligt en ny studie hade fler liv kunnat räddas om anhöriga fått tillgång motgiftet naloxon. Med gällande regler får dock naloxon endast skrivas ut till personer som själva använder opioider, det rapporterar SVT.

Sett till folkmängd har Sverige bland den högsta narkotikarelaterade dödligheten i Europa och de droger som leder till flest dödsfall är opioider där bland annat heroin och dess syntetiska varianter metadon och fentanyl ingår.

Bryter drogernas effekt

Om naloxon ges vid en överdos bryts effekten av drogerna och chansen att överleva ökar markant. Enligt en studie från Malmö universitet är det anhöriga och vänner till den som överdoserat som oftast har möjlighet att ge motgiftet.

”Det är ofta vänner och anhöriga som blir vittnen till överdoser eller är först på plats. Om man kan skriva naloxonet i de grupperna ökar sannolikheten att man kan rädda liv”, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete och en av forskarna bakom studien, till SVT.

Han säger vidare att det i princip inte finns några nackdelar med naloxon och att ingenting händer om man tar det utan att ha tagit en överdos.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Opioider dödar fler än covid – öppnar för svenska börsbolag [Dagens PS]