Antalet döda i covid-19 börjar närma sig 800 000 i USA. Det är tragiskt. Men frågan är om inte en annan händelse än ännu mer beklaglig.

ANNONS

Nu står det nämligen klart att antalet döda i överdoser av opioider, enligt preliminära data från Centers for Disease Control and Prevention (cdc.gov), i USA för första gången överstiger 100 000 på rullande tolv månader.

En ökning med 40%

Det är en ökning på 40 procent sedan 2019 och är en hälsokatastrof av stora mått. Vietnamkriget kostade som jämförelse hälften så många amerikanska dödsoffer totalt.

Europa och Sverige har klarat sig bättre

Opioider skrivs ut som smärtstillande preparat av läkare i USA. Biverkningen är att den är svårt beroendeframkallande. Att Sverige och Europa inte har samma problem beror på, lite slarvigt sammanfattat, att försäkringsbolag och sjukvården inte subventionerat opioider i samma utsträckning som i USA.

Det kan tyckas lätt att förbjuda utskrivningen av opioider i USA men försäkrings- och sjukvårdssystemet är trögrörligt. Och läkemedelsbolagen, i synnerhet Johnson &Johnson, är väldigt skickliga.

Opioder

ANNONS
ANNONS

Öppnar för svenska börsbolag

För att betona allvaret i situationen gick den amerikanske presidenten Biden ut med ett uttalande om att ”his administration will do everything in its power to turn the tide on this epidemic”.

Om den amerikanska administrationen ska leva upp till de här höga utfästelserna krävs krafttag. Och det är här det blir intressant för ett par svenska börsbolag.

Det här kan nämligen öppna för en gynnsammare marknad för de svenska läkemedelsbolagen Camurus och Orexo. Båda har tagit fram produkter som motverkar opioidberoende.

En enorm marknad

Småspararfavoriten Camurus är störst i termer av börsvärde, men har haft en tråkig resa på börsen i år med ett kurstapp på nästan 10 procent. Lundaföretaget hoppas på att läkemedlet Buvidal får godkänt för USA-lansering inom kort. Då öppnar sig en enorm marknad.

Tappat 25 procent i år

Uppsalaföretaget Orexo omsätter mer än Camurus men börsvärdet är betydligt mindre. Och hittills i år har börsvärdet krympt med en fjärdedel.

Redan idag marknadsförs produkten Zubsolv, mot opioidberoende, på USA-marknaden. Därtill har Orexo en ny produkt på gång (OX124) samt en digital terapi (Modia) för opioidmissbrukare.

ANNONS
ANNONS

Statliga subventioner

Det är inte omöjligt att det akuta läget i USA gör tillståndsprocessen både snabbare och lättare för Camurus och Orexo. Därtill kommer möjligheten för statliga subventionen.

Det gamla ordspråket ”den enes död, den andres bröd” känns något makabert men väldigt relevant.

Relaterade artiklar:

Rapport: Ny modell för prissättning av läkemedel behövs. Dagens PS