Dagens PS

Intäktstillväxt för Astra Zeneca första halvåret 2021

Astra Zenecas rapport för tredje kvartalet imponerar inte. Vaccintillverkare får svårare att hävda sig nu.
Astra Zenecas rapport för tredje kvartalet imponerar inte. Vaccintillverkare får svårare att hävda sig nu.(Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 juli 2021Publicerad: 29 juli 2021

Under det första halvåret 2021 växte Astra Zenecas intäkter med 23 procent och under det andra kvartalet ökade de med 31 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under årets första halvår har Astra Zeneca PLC haft en stark intäktstillväxt. Under halvåret ökade intäktstillväxten med 23 procent (18 procent med valutajustering), till 540 miljoner dollar. Under det andra kvartalet ökade intäkterna med 31 procent (25 procent med valutajustering), till 8 220 miljoner dollar.

Om bidraget från intäkterna från covid-19-vaccinet Vaxzevria räknas bort ökade intäkterna med 14 procent (9 procent valutajusterat) under det första halvåret 2021, till 14 371 miljoner dollar och med 17 procent (12 procent valutajusterat), till 7 326 miljoner dollar under årets andra kvartal.

Forskningsframsteg och förvärv

Astra Zenecas övergång till en långsiktigt hållbar tillväxt understöds av förvärvet av Alexion Pharmaceuticals Inc. och av framsteg i forskningsportföljen. Bolaget uppdaterar sin helårsprognos för 2021 så att den återspeglar Alexions bidrag till verksamheten, det skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

”AstraZeneca har levererat ytterligare en period av stark tillväxt tack vare stabila resultat inom alla geografiska regioner och sjukdomsområden, i synnerhet inom Onkologi, nya CVRM samt Fasenra inom Andningsvägar. Till följd av detta har vi en ytterligare positiv resultatutveckling, understött pågående lanseringar och fortsatt våra investeringar inom FoU”, säger Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i pressmeddelandet.

CVRM står för Cardiovascular, Renal and Metabolism, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar och ämnesomsättningssjukdomar.

Intäkter väntas öka

Nu väntas Astra Zenecas totala intäkter, inklusive försäljningen av covid-19-vaccinet Vaxzevria, öka med låg tjugotalprocentsats. Astra Zenecas intäkter för Vaxzevria var under det andra kvartalet 894 miljoner dollar och fram till rapportdagen har bolaget distribuerat över en miljard doser av sitt covid-19-vaccin till 170 länder. Det skriver Dagens Industri.

ANNONS

Första halvårets bruttomarginal minskade med sju procentenheter, till 73,5 procent för bolagets kärnverksamhet, minskningen tillskrivs produktionen och distributionen av Vaxzevria, som inte ger bolaget någon vinst.

Kostnaderna för forskning och utveckling ökade med 28 procent under det första halvåret, till 3 542 miljoner dollar, ökningen tillskrivs fortsatta investeringar i Vaxzevria och i potentiella nya läkemedel för förebyggande och behandling av covid-19.

Läs mer: Astra Zenecas vaccin mot covid-19 lika säkert som andra

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS