Dagens PS

Framtiden är här – dags att klona sig digitalt

AI
Succé när Abba klonade sig och gjorde comeback som avatarer. Nu trendar det att göra en AI-klon av sig själv. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 dec. 2023Publicerad: 07 dec. 2023

En digital klon för att hantera arbetsbelastningen? Eller en där du gör en klon av en avliden familjemedlem? Forskarna ser stora möjligheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Vi har kunnat organisera all denna information för att coacha människor. Så länge vi tränar AI:n med våra ord, får våra medlemmar bra svar på vad de än frågar”.

Beskedet kommer från brittiske fastighetsexperten Rob Dix.

Tillsammans med affärspartnern Rob Bence har han låtit klona sig.

Eget innehåll

Rob Dix skapade klonen genom att mata den med innehåll ur hans böcker, Sunday Times-kolumnen han skriver med Bence och deras podd The Proprerty Podcast.

De har tränat AI:n att svara med deras tonfall och kan nu svara på alla frågor när som helst, från de tiotusentals följare de har.

ANNONS

Senaste nytt

Klonen svarar brett

“Vi svarar på frågor från fastighetsinvesterare i en veckotidningskolumn och en ring-in-show, men det finns alltid mycket fler frågor än vi kan besvara individuellt”, säger Rob Dix till BBC.

ANNONS

Via företaget Coachvox AI har så här långt cirka 150 personer skapat AI-kloner av sig själva.

Kunderna är bland annat direktörer, experter, en astrolog, en nutritionist, en träningscoach och en äktenskapsrådgivare.

Växer snabbt

“Våra AI-kloner ger användbar, relevant vägledning”, säger Coachvox AI:s grundare Jodie Cook.

Hennes företag tillhör en liten men snabbt växande sektor där andra företag är brittiska Synthesia och amerikanska Delphi.

Synthesia går längst genom att lägga till video och ljud och låter användaren skapa en talande avatar som visas på skärmen.

Din avatarklon kan sedan prata med kunder eller personal på mer än 120 språk och är enligt företaget ”en realistisk digital version av dig själv”.

Som abbatarerna

ANNONS

Det är, för att dra en parallell, samma sak Abba gjort med sina avatarer. Entertainment Weekly tillhörde dem som häromdagen kunde avslöja att även Kiss ska använda Abbas avatar-teknik för att själva bli ”odödliga”.

Clare Walsh, doktor aktiv vid Institute of Analytics, ett professionellt organ inom datavetenskap, är så här långt försiktig med AI-kloner.

“Mänsklig erfarenhet är nästan oändlig, och man kan inte lita på att maskiner fungerar med den oerhörda mängd parametrar som finns”, säger hon.

Kan återuppstå

Var gränsen går är dock tveksamt för vissa.

2021 meddelade Microsoft att man tagit patent på ett datorprogram där man tränar en chatbot baserat på uppgifter om enskilda.

Huruvida personen är död eller levande saknar betydelse eftersom man via tekniken kan få döda människor att ”återuppstå” digitalt.

Lämpligt?

ANNONS

”Det handlar om att träna upp AI-funktioner. Har man data från en person, till exempel hur den beter sig i text, är det möjligt att bygga en bot som för sig som den personen. Vissa av dessa botar kan säkert vara meningsfulla, men de utmanar också vår syn på vad som är lämpligt”, säger Stefan Larsson, Lunds tekniska högskola, LTH, i forskning.se.

Läs även:

Hollywood-stjärnan klonades – nu stämmer hon AI-app – Dagens PS

Döda människor kan återuppstå som AI-kloner – Dagens PS

AI-klon av Åkesson ska hålla tal – på arabiska – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS