Dagens PS

Forskning: Cancerläkemedel kan slå mot vilande hiv-virus

Mercks immunbehandling Keytruda kan, enligt en ny studie, hjälpa till att få bort HIV-virus från mänskliga immunceller
Mercks immunbehandling Keytruda kan, enligt en ny studie, hjälpa till att få bort HIV-virus från mänskliga immunceller. (Foto: Merck)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 27 jan. 2022

Enligt en ny studie kan cancerläkemedlet Keytruda, för hiv-patienter som har cancer, hjälpa till att få bort viruset från mänskliga immunceller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mercks immunbehandling Keytruda kan, enligt en studie publicerad i Science Translational Medicine, hjälpa till att få bort hiv-virus från mänskliga immunceller.

Nu för tiden gör antiretrovirala behandlingar att många HIV-positiva patienter kan leva ett helt normalt liv, men läkemedlen tar inte bort viruset från kroppen. Eftersom det finns kvar virus i kroppen blir personer med HIV aldrig helt botade från sjukdomen.

Kan motverka HIV-latens

Den monoklonala antikroppen Keytruda är skapad för att hjälpa kroppens immunsystem att bekämpa cancer genom att blockera ett protein som kallas PD-1 (programmed death receptor). Cancertumörer använder det här proteinet för att undvika celler som bekämpar cancer.

Nu säger forskare i ett internationellt forskningssamarbete att de har hittat bevis för att pembrolizumab, som är den aktiva substansen i Keytruda, kan motverka hiv-latens, alltså virusets förmåga att gömma sig i cellerna hos personer som får antiretroviral behandling.

“Pembrolizumab kan ha stört HIV-reservoaren”, säger professor Sharon Lewin i ett uttalande, det skriver Reuters. Hon är chef för Peter Doherty Institute for Infection and Immunity i Melbourne, Australien och en av forskarna bakom studien.

Arbetet med proverna fortsätter

Hennes forskargrupp har undersökt blodprover från 32 studiedeltagare med både cancer och hiv och som behandlas med antivirala läkemedel. Blodproven togs både före behandling med pembrolizumab och efter behandling.

ANNONS

Enligt professor Sharon Lewin ska forskarna fortsätta att arbeta med proverna för att ta reda på hur pembrolizumab förändrar immunförsvaret mot hiv-viruset. Hennes förhoppningen är att substansen ska kunna stimulera immunsystemet till att döda hiv-infekterade celler på samma sätt som den gör med cancer.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Merck förvärvar bolag inom sällsynta sjukdomar

Läs mer: Långvarig effekt av MS-läkemedel bekräftad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS