Merck & Co. har kommit överens om att förvärva Acceleron Pharma Inc och utökar därmed sin läkemedelsportfölj inom sällsynta sjukdomar.

ANNONS

Accelerons aktieägare får 180 dollar per aktie, vilket motsvarar cirka 945 kronor. Affären väntas slutföras i slutet av årets fjärde kvartal och ska finansieras med en blandning av kontanter och skulder.

Flera läkemedel i produktportföljen

Acceleron fokuserar på en viss typ av protein som spelar en central roll för reglering av celltillväxt, differentiering och reparation. Företagets främsta läkemedelskandidat, Sotatercept, är ett pulmonärt arteriellt hypertoni-läkemedel i sen utveckling.

I sin produktportfölj har bolaget även läkemedlet Reblozyl, för behandling av anemi vid vissa sällsynta blodsjukdomar. Läkemedlet har godkänts i USA, Europa, Kanada och Australien.

Acceleron noterades år 2013 och de senaste 12 månaderna har bolagets aktie stigit med cirka 50 procent.

ANNONS
ANNONS

Mercks läkemedelsportfölj kommer stärkas

”Vi ser detta som ett viktigt steg för att diversifiera vår portfölj och vår pipeline”, säger Mercks vd Robert M. Davis, i en intervju, skriver Bloomberg.

Accelerons forskning kommer att stärka Mercks växande  läkemedelsportfölj och pipeline med läkemedelskandidater och Robert M Davis menar att Merck måste fortsättaatt addera till sin pipeline av läkemedel och kommer att jaga erbjudanden ”i alla storlekar”. Han säger att bolaget är särskilt intresserat av onkologi och att han är villig att låna mer samt överväga en kreditnedgradering om rätt tillfälle kommer.

”På den högsta nivån fortsätter vi att ha kapacitet och balansräkning för att göra affärer i alla storlekar,” säger Robert M Davis till Bloomberg.

Merck har känt press att öka sin försäljning utöver sin storsäljare, cancerläkemedlet  Keytruda, som står för en tredjedel av bolagets intäkter. Enligt analytiker på Wall Street bör förvärvet hjälpa till att minska Mercks beroende av Keytruda.

Fler letar nya produkter via förvärv

ANNONS
ANNONS

Det är fler bolag än Merck som, via förvärv, varit på jakt efter läkemedel som kan bli framtida storsäljare, exempelvis Sanofi, Pfizer Inc., Amgen Inc., Roche Holding AG och Gilead Sciences inc.

Tidigare i år förvärvade Astra Zeneca Plc Alexion Pharmaceuticals Inc. för 39 miljarder dollar, drygt 341 miljarder kronor. Alexion är ett bolag som, liksom Acceleron, verkar inom sällsynta sjukdomar.

Läs mer: Astra Zeneca ska förvärva Caelum Biosciences [Dagens PS]