Två olika studier av patienter med MS bekräftar tidigare långvarig effekt med läkemedlet Mavenclad. I genomsnitt behövs ingen mer behandling 11 år efter avslutad behandling.

ANNONS

Mercks läkemedel Mavenclad, med den verksamma substansen kladribin, är en immunrekonstitutionsbehandling som tas i tablettform under korta behandlingsperioder. Läkemedlet angriper selektivt lymfocyter som man tror är avgörande i utvecklingen av skovvis MS och den korta behandlingen har effekt långt efter att den avslutats.

MS är ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd i det centrala nervsystemet som cirka 2,3 miljoner människor världen över lever med. De vanligaste symptomen på MS är stickningar eller domningar i ben eller armar och problem med koordination eller muskelsvaghet. Den vanligaste formen av MS är skovvis fortlöpande MS.

Visade på ökad livskvalitet

En ny interimanalys från open-label fas 4-studien Clarify-MS visar att livskvaliteten hos 426 patienter med skovvis Multipel Skleros, MS, som behandlats med MS-läkemedlet Mavenclad såg ökad livskvalitet vad gäller mental och fysisk hälsa efter ett års behandling i stället för två år.

Fas 4-studien Classic MS undersökte långtidseffekten hos 435 personer med skovvis MS och 90,6 procent av dem hade behandlats med kladribintabletter under fas 3-studierna. I studien var medianuppföljningen 10,9 år och den visar att 55,8 procent av dem som fick kladribintabletter inte har behövt någon mer behandling.

”Det är ett stort framsteg att vi idag i tilläggsstudier kan få effekten av Mavenclad bekräftad, säger Anders Wesslau, vd på Merck AB i ett pressmeddelande. ”Verkningsmekanismen i sig talade för det här resultatet, och nu kan vi i två olika studier visa både på ökad livskvalitet och långvarig effekt” fortsätter han i pressmeddelandet.

Läkemedlet godkänt i 65 länder

I augusti 2017 godkändes Mavenclad som behandling vid högaktiv skovvis MS i alla EU:s 28 medlemsländer, samt i Norge, Island och Lichtenstein. I dag är läkemedlet godkänt i 65 länder

ANNONS
ANNONS

Merck har två läkemedel som är godkända för behandling av MS, samt en pipeline inom området med fokus på att hitta nya behandlingar.

Läs mer: Antiviralt piller och vaccin till barn kan avsluta pandemin [Dagens PS]