Dagens PS

Förälskad? Det är bara kemiska reaktioner i hjärnan

Det som är förälskad kan bli som besatt och känslomässigt instabil, det beror på kemikalier i hjärnan
Det som är förälskad kan bli som besatt och känslomässigt instabil, det beror på kemikalier i hjärnan. (Foto: Pixabay) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

När vi blir kära märker vi av det på flera sätt och forskare har funnit att hjärnan hos en förälskad person ser väldigt annorlunda ut än hjärnan hos en person som bara känner lust.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En förälskad persons hjärna ser även annorlunda ut jämfört med hjärnan hos en person som är i ett långvarigt engagerat förhållande, det skriver Live Science.

Dopamin gör os monogama

När vi är kära tänker vi lätt att den vi är förälskad i är unik och den tron är kopplad till en oförmåga att bli kär i någon annan.

Enligt en artikel från 2017 i Archives of Sexual Behaviour, skapas den här monogamin av förhöjda nivåer av ett viktigt dopamin, en kemikalie som påverkar våra hjärnors uppmärksamhet och fokus.

Människor som är riktigt kära tenderar att fokusera på kärlekens positiva egenskaper och bortse från personens, eventuellt, negativa egenskaper.

ANNONS

Senaste nytt

Påminner om drogmissbruk

Förälskade fokuserar ofta på händelser och föremål som påminner dem om sin älskade och dagdrömmer, enligt en studie från 2013 hindrar förälskelsen oss från att fokusera på annat.

Förälskelse gör oss ofta känslomässigt instabila, vi går snabbt från upprymdhet och eufori till sömnlöshet, ångest och förtvivlan när vi drabbas av minsta bakslag.

ANNONS

De här humörsvängningarna liknar dem hos drogmissbrukare och när förälskade människor får se en bild av sin älskade aktiveras samma delar av hjärnan som aktiveras i en missbrukares hjärna när hen tar sin drog.

Tvångsmässigt beteende och serotonin

Kära människor rapporterar att de i genomsnitt spenderar 85 procent av sin vakna tid med att tänka på personen de är kära i, enligt antropologen Helen Fisher. vid Rutgers University, som är en ledande expert inom den biologiska grunden för kärlek.

Den här formen av tvångsmässigt beteende kan bero på minskade nivåer av serotonin i hjärnan. Enligt en studie från 2012 har kära män lägre serotoninnivåer i hjärnan än män som inte är kära.

För kvinnor gäller dock motsatsen, i den studien visade sig de kvinnor och män som var kära tänka på den de var förälskade i 65 procent av sin vakna tid.

Som kokainberoende

Kära människor uppvisar ofta känslomässigt beroende av den de är kära i, och besatthet, svartsjuka och separationsångest.

Med hjälp av MRI såg Helen Fisher i sin studie att flera områden i hjärnan aktiverades som även visat sig spela en roll vid kokainberoende, något som skulle kunna förklara de tvångsmässiga beteenden som ibland uppstår när någon avvisas.

ANNONS

Som behovet av vatten

Neuroforskaren Lucy Brown, vid Albert Einstein Collage och Medicine i New York säger att drivkraften att vara med en annan person kan liknas vid vår drift mot vatten och andra saker vi behöver för att överleva.

“Funktionella MR-studier visar att primitiva neurala system som ligger bakom drivkraft, belöningsigenkänning och eufori är aktiva hos nästan alla när de ser på sin älskades ansikte och tänker kärleksfulla tankar. Detta sätter romantisk kärlek i sällskap med överlevnadssystem, som de som gör att vi är hungriga eller törstiga, säger hon till WordsSideKick.com, skriver Live Science.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Lyx-Tinder – hitta kärleken för 5 000 kronor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS