Inresande resenärer till Sverige från Kina bör covidtestas, anser Folkhälsomyndigheten, FHM, och uppmanar regeringen att agera ”skyndsamt”.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver myndigheten att krav på negativa covid-tester snabbt bör införas på inresande från Kina till Sverige.

”Det epidemiologiska läget i Kina när det gäller covid-19 är oklart. Samtidigt förväntas resandet från landet öka kraftigt under de kommande veckorna. Folkhälsomyndigheten ber därför regeringen förbereda för krav på att personer som reser till Sverige från Kina ska kunna uppvisa ett intyg på ett nyligen taget negativt covid-19-test”, skriver FHM i en hemställan till regeringen.

Kravet föreslås gälla personer från rest från Kina till Sverige och är över 12 år och tredjelandsmedborgare, det vill säga personer bosatta utanför EES-länderna och Schweiz.

Osäkert vilka covid-virus Kina har

”Åtgärden minskar risken för att personer med en pågående infektion reser in i Sverige från Kina. Kravet föreslås vara tillfälligt och gälla i tre veckor från ikraftträdandet”, begär Folkhälsomyndigheten och konstaterar att smittspridningen ökar i Kina efter att landet lättat på sina stränga covid-restriktioner.

”Det råder osäkerhet kring vilka virusvarianter som cirkulerar i Kina jämfört med de varianter som sprids i övriga världen, till exempel om det finns varianter som kan ha ökad förmåga att ta sig förbi immunförsvaret eller har en ökad potential att orsaka allvarlig sjukdom. Även när det gäller rapporteringen av bekräftade fall, sjukhusvårdade och dödlighet finns en osäkerhet”, anser svenska Folkhälsomyndigheten.

Kina varnar för ”motåtgärder”

FHM  skriver att det är viktigt med ett gemensamt agerande på EU-nivå och att deras hemställan ska ses som en förberedelse inför en rekommendation från EU.

ANNONS
ANNONS

Från kinesiskt håll kommer kritik. Kinas utrikesdepartementet anser att det är oacceptabelt och säger att landet kan komma att ”vidta motåtgärder”, uppger SVT.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Covid-19 kan skada Kinas ekonomi i flera år [Dagens PS]