Elon Musks Neuralink har förfinat sin produkt och vill börja sätta in datorimplantat i människors hjärnor inom sex månader.

ANNONS

Neuralinks hjärnimplantat består av en liten enhet och elektrodsnörade ledningar. Tillsammans med en robot skärs en bit av en persons skalle ut och enheten implanteras i hjärnan, det skriver Bloomberg.

Utvecklar även andra typer av implantat

De pågående diskussionerna med USA:s läkemedelsverk, FDA, har, enligt Elon Musk, gått så pass bra att Neuralink kan sätta målet att de första försöken på människa ska göras inom de närmaste sex månaderna.

Neuralink är även på väg att utveckla implantat för andra delar av kroppen än hjärnan och under ett event på onsdagskvällen avslöjade Elon Musk arbetet med två stora produkter utöver gränssnittet hjärna–dator.

Ska hjälpa förlamade att gå och blinda att se

Den ena produkten är ett implantat som kan sättas in i ryggmärgen och eventuellt återställa rörelse hos personer med förlamning.

Den andra produkten är ett ögonimplantat som ska förbättra eller återställa människors syn.

”Hur mirakulöst det än låter, så är vi övertygade om att det är möjligt att återställa hela kroppens funktion hos någon som har en avskuren ryggmärg”, sade Elon Musk vid eventet, skriver Bloomberg.

Gällande Neuralinks arbete med synimplantat sade han att de är övertygade om att även personer som aldrig har sett förut kommer kunna se.

Ska kommunicera via sina tankar

Målet med gränssnittet för hjärnimplantatet, känt som BCI, är till en början att personer med försvagande tillstånd, som ALS eller efterverkningar av en stroke, ska kunna kommunicera via sina tankar.

Neuralink översätter neuronala signaler till data som en dator kan tolka och Elon Musks förhoppning är att enheten en dag ska bli vanlig och göra överföring av information mellan människa och maskin möjlig.

ANNONS
ANNONS

Han har länge hävdat att människor bara kan hänga med i framstegen med artificiell intelligens med hjälp av datorlik förstärkning.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elon Musks Neuralink anklagas för djurplågeri [Dagens PS]