Sömnen är viktig både för vår fysiska och vår mentala hälsa och många säger sig sova för lite, nu har forskare upptäckt att det kanske inte stämmer.
Du sover kanske bättre än du tror
I Folkhälsomyndighetens senaste nationella folkhälsoenkät rapporterade 40 procent av svenskarna att de har svårt att sova.
Den nationella folkhälsoenkäten från 2022 besvarades av 16 971 slumpmässigt utvalda personer över 16 år som alltså själva uppskattade hur deras sömn är.
Sömnen är viktig för att kroppen och hjärnan ska kunna återhämta sig. På kort sikt kan för lite sömn påverka vår uppmärksamhet, vårt omdöme, våra känslor och vår kognitiva funktion.
En längre tid med kronisk sömnbrist kan bidra till att vi drabbas av hjärtsjukdomar, neurodegenerativa störningar, depression och fetma, det skriver Newsweek.
Hur drömmar påverkar
Många med sömnproblem har svårt att somna och kan ligga vakna och vända och vrida sig i sängen halva natten. Nu visar dock en ny studie att de kanske sover mer än de tror.
I studien analyserade forskare vid University of Montréal i Kanada 20 personer som sover bra, för att se hur de utifrån sina drömmar uppfattade sin egen sömnkvalitet.
För människor som lider av sömnlöshet är det de uppfattar om sin sömn verklighet, deras drömmar kan erbjuda möjliga sätt att hjälpa dem att forma uppfattningen av sin sömn.
“Drömmar studeras inte mycket i samband med sömnkvalitet. Fokus är oftare på objektiva mått som hjärnaktivitet eller sömnstadium, men jag tror att vi måste titta närmare på drömaktivitet och dess inverkan på hur vi uppfattar sömn”, säger studieledaren Claudia Picard-Deland i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Handlar om uppfattning
I studien, som ännu inte publicerats, väckte forskarna studiedeltagarna 12 gånger under natten och frågade dem om de varit vakna eller sovit, hur djupt de sovit, vad som var det sista de tänkte och hur djupt inne de var i sina drömmar.
Samtidigt mätte forskarna studiedeltagarnas hjärnaktivitet för att avgöra om de var vakna eller sov och var i sömncykeln de som sov befann sig.
Deltagarna rapporterade ofta att de hade varit vakna när de faktiskt sov, det var särskilt vanligt under de tidiga, drömlösa faserna av sömncykeln.
Forskarna förvånades över hur ofta deltagarna trodde att de varit vakna när de faktiskt sov i den djupa sömnfas där hjärnvågorna är långsamma, djupsömnen.
De fann också att när deltagarna kunde minnas sina drömmar uppfattade de sin sömn som djupare.
Grund till ny sömnrehabilitering
Claudia Picard-Deland har själv lidit av sömnlöshet under hela sitt liv och hon menar att den här forskningen kan lugna andra som lider av sömnlöshet.
“Det hjälpte mig att se det med mina egna ögon, hända framför mig, att deltagarna sov men ändå kände sig vakna”, säger hon i pressmeddelandet.
Forskarna hoppas att deras arbete ska kunna lägga grunden för sömnrehabilitering och drömträning som kan stödja bättre upplevd sömnkvalitet.
Studiens resultat ska presenteras vid Cognitive Neuroscience Societys årliga möte i Toronto den 14 april.
Studie ger ny kunskap om vår sömn
Forskare har upptäckt en ny, överraskande, källa till hjärnvågor under djupsömnen som ändrar förståelsen av vår sömn och kan förändra behandlingen av sömnstörningar.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.