En pågående studie undersöker om fler liv kan räddas med drönare med hjärtstartare som skickas ut av larmcentralen när någon ringer 112.

ANNONS

6 000 personer i Sverige drabbas varje år av plötsligt hjärtstopp. Bara en tiondel av dem överlever, skriver Medtechmagazine.

Men med snabb tillgång till en hjärtstartare kan överlevnaden komma upp i 50-70 procent. Så är till exempel fallet i hockeyarenor eller på gymmet, där utrustningen finns.

”Även om vi bara skulle dubbla överlevnaden så är ju det en enormt stor sak – för individen, för närstående, för samhället”, säger Andreas Claesson till Medtechmagazine. 

Chansen ökar med 7-10 procent per minut

Andreas Claesson är ambulanssjuksköterska, docent vid Hjärtstoppcentrum på Karolinska institutet, och ordförande för Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Han är huvudansvarig forskare för projektet Drönare med hjärtstartare, som i somras utförde en klinisk studie i Göteborgsområdet i samarbete mellan Hjärtstoppcentrum, SOS Alarm AB, Västra Götalandsregionen och företaget Everdrone. 

”Varje minut man tjänar i det tidiga skedet ökar chansen till överlevnad med 7-10 procent”, säger Andreas Claesson.

Fortsätter med ny studie

Tre drönarsystem med hjärtstartare bevakade orterna Fiskebäck, Torslanda och Kungälv och skickade ut en hjärtstartare med drönare vid plötsliga hjärtstopp som den som larmat kan använda i väntan på ambulans. Studiens resultat är ännu inte publicerade, men klart är att det blir en fortsättning.

ANNONS
ANNONS

”Men övergripande kan jag säga att systemet fungerar precis som planerat. Vi har väldigt goda resultat, och ser fortsatt stor potential i det här. Det gör att vi nu går vidare med nästa studie, som vi planerar att starta i början av maj”, säger Andreas Claesson till Medtechmagazine.

Läs mer: Nu ska ön blir grön igen – genom drönare – Dagens PS