New York legaliserade marijuana i mars förra året. Nu tar de nästa steg och öppnar upp för licens för försäljning av marijuana i detaljhandeln. 

ANNONS

Försäljningen ska ske i detaljhandel och de första hundra licenserna är avsatta till personer som har dömts för ett marijuanarelaterat brott eller att en familjemedlem har det, rapporterar New York Post. 

Anledningen bakom policyn

New York väljer att satsa på personer som drabbats hårt av det amerikanska kriget mot droger. Staten räknar med att branschen kommer genera en miljardindustri.

Politiker har lagt fram en årsbudget på 200 miljoner dollar, vilket lagstiftaren förväntas godkänna. Pengarna ska gå till att hjälpa licenstagarna med sina nya verksamheter, särskilt att ordna en lokal med möjlighet att sälja marijuana.

”Vi vill att de ska bli framgångsrika, vilket betyder att vi måste hjälpa några av dem,” sa hon och tillade att undertecknande av hyresavtal kan vara knepigt för återförsäljarna som ”sålde illegalt bakom en byggnad tills nyligen”, säger Liz Krueger, delstatens senator.

Det finns även en förhoppning om att de som säljer droger illegalt ska söka en licens och sälja lagligt.

Licens för försäljning av marijuana

New York har mottagit övervägande positiva reaktioner, och kanske är det för att man valt att se hur andra stater hanterat liknande satsningar.

”Vi försöker göra det som ingen annan stat har gjort, och det är att fokusera på människor i våra samhällen”, säger Ms Peoples-Stokes, en lagarkitekt. ”Det är avgörande eftersom det är en enorm industri som kommer att få vår ekonomi att växa mycket, och jag tror att det är vettigt att låta den tillväxten börja med New York-bor.”

ANNONS
ANNONS

Ekonomiska incitament finns

Förutom att kvalificeras in som återförsäljare är det av stor vikt för New York att licenstagarna driver framgångsrika företag, för 40 procent av skatteintäkterna är öronmärkta till samhällen som drabbats av droger.

Läs mer: Tyskland har planer på att legalisera cannabis [Dagens PS]