Dagens PS

Genombrott: Nytt läkemedel dämpar Alzheimers

Det nya läkemedlet lecanemab har i en studie visat sig dämpa utvecklingen av Alzheimers sjukdom med 27 procent
Det nya läkemedlet lecanemab har i en studie visat sig dämpa utvecklingen av Alzheimers sjukdom med 27 procent. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

Ett nytt läkemedel dämpar utvecklingen av Alzheimers, vilket är en viktig milstolpe för forskare som länge försökt bromsa den kognitiva nedgång sjukdomen orsakar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en stor studie minskade läkemedelet lecanemab, från läkemedelsbolagen Esai Co. och Biogen Inc., takten i den kognitiva försämringen hos personer med tidig alzheimers sjukdom med 27 procent under 18 månader, det rapporterar Bloomberg.

Enligt läkemedelsbolagen uppfyllde studien alla mål som sattes, inklusive mått på mental funktion och förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Läkemedlet gav dock några allvarliga biverkningar som hjärnsvullnad och blödning, men svåra fall av biverkningarna var sällsynta.

Läkemedlet var från början svenskt

Av de 1 795 patienter som deltog i studien fick 21,3 procent av dem som fick läkemedlet hjärnsvullnad eller hjärnblödning, bland dem som fick placebo var motsvarande siffra 9,3 procent. De flesta fallen av hjärnsvullnad var utan symptom, men 2,8 procent av dem som fick lecanemab hade symptom från sin hjärnsvullnad.

Lecanemab var från början licensierat från det svenska biofarmabolaget Bioarctic AB. Läkemedlet är utformat för att avlägsna amyloid, det giftiga protein som stör hjärnan och kännetecknar Alzheimers sjukdom.

ANNONS

Senaste nytt

Stärker hypotesen om amyloid

Flera tidigare försök med amyloidsänkande läkemedel har misslyckats eller gett blandade resultat. Det här är första gången ett läkemedel dämpar utvecklingen av sjukdomen och det är en milstolpe för forskare som i årtionden försökt stoppa den kognitiva försämring som Alzhemers sjukdom orsakar.

Resultaten stärker hypotesen att uppbyggnaden av amyloid är en av de främsta orsakerna till sjukdomen. Framgången i den här studien kommer troligtvis att ge förhoppningar om andra anti-amyloidläkemedel under utveckling, exempelvis läkemedel i slutskedestudier från Roche Holding AG och Eli Lilly.

ANNONS

Hur stor skillnad det nya läkemedlet kommer göra för patienter och deras familjer är dock oklart för även om läkemedlet verkar bromsa sjukdomens utveckling återställer det inte den mentala kapaciteten eller stoppar sjukdomsförloppet helt.

Uppmuntrande resultat

David Knopman, klinisk neurolog vid Mayo Clinic i Rochester i Minnesota, USA, menar att det konsekventa förbättringsmönstret är vad forskare hoppats på och att det borde resultera i gynnsamma regulatoriska åtgärder. Dock menar han att det finns en viktig varning, nämligen att inbromsningen av den kognitiva nedgången var liten. 

Resultaten välkomnas av Alzheimers Association som menar att det här är de mest uppmuntrande resultaten hittills från läkemedel som ska behandla de underliggande orsakerna till Alzheimers sjukdom. Även läkemedels- och bioanalitiker är positiva.

Granskas av tillsynsmyndigheter

“Vi har äntligen vad vi tror är en ren vinst i Alzheimers sjukdom,” skrev Evan David Seigerman, analytiker på BMO Capital Markets, i ett meddelande till sina kunder, enligt Bloomberg. Han skrev vidare att datan är tydlig, “lecanemab bromsar hastigheten av kognitiv nedgång.”

Lecanemab granskas redan av amerikanska tillsynsmyndigheter i en process för snabbare godkännande, enligt Esai och Biogen ska de ansöka om fullständigt godkännande i USA, Europa och Japan i slutet av mars.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Nyupptäckt gen kan förklara varför fler kvinnor får Alzheimers

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS