Dagens PS

Därför ska du andas genom näsan när du sover

Att andas med öppen mun när du sover kan leda till sömnbesvär som sömnapné och det i kan i sin tur leda till skador på hjärnans vita substans
Att andas med öppen mun när du sover kan leda till sömnbesvär som sömnapné och det i kan i sin tur leda till skador på hjärnans vita substans. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Att andas genom munnen när du sover ökar riken för utmattande sömnstörningar som sömnapné, hypopné och snarkningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

James Nestor fick testa att andas genom munnen på natten genom att forskare pluggade igen hans näsa med silikonproppar och tejp, det rapporterar CNN.

Fick totalt förstörd sömn

Resultatet blev att hans sömn blev totalt förstörd, han fick höjt blodtrycket, sänkt syrenivå i blodet, snarkade hela nätterna och drabbades av sömnapné.

Steven Park är kirurg och specialist på sömn, han förklarar att det finns många anledningar till att människor andas genom munnen på natten.

“Den vanligaste orsaken är om din näsa är täppt, från allergier, eller om du har en avvikande septum. Många mediciner kan också orsaka nästäppa”, säger han till CNN.

Han förklarar att om du har de problemen så förvärras de av att du ligger ned eftersom näsans blodkärl då fylls med blod och blodflödet orsakar svullnad och sammandragning.

ANNONS

Senaste nytt

Tungan blockerar luftvägarna

När du inte kan andas väl genom näsan är det lätt hänt att öppna munnen för att andas och man kan tro att det hjälper andningen, men enligt Steven Park är det faktiskt tvärtom.

ANNONS

När du öppnar käkarna sjunker tungan bakåt och blockerar dina luftvägar

Om du är torr i munnen när du vaknar, eller om du fortfarande är trött kan det vara varningstecken, något annat som indikerar störd sömn är att du måste gå på toaletten flera gånger på natten.

Störd andning stressar hjärtat och utlöser frisättning av hormoner som gör att du producerar mer urin.

“Även om du inte har sömnapné, eller om du har mild sömnapné, blir det mycket, mycket värre att öppna munnen”, säger Steven Park till CNN.

Sömnapné ökar risken att dö

Sömnapné gör att du flera gånger under natten slutar andas i tio sekunder eller mer och en ny studie visar att det kan skada din hjärnas framtida hälsa.

Cirka 936 miljoner vuxna världen över uppskattas lida av sömnapné, men det finns många fler som inte har diagnostiserats.

Svår och obehandlad sömnapné ger tre gånger så stor risk att dö, oavsett anledning, det rapporterade CNN den 10 maj.

ANNONS

Ger skador på hjärnan

Studien visade att personer med svår sömnapné som fick mindre djupsömn hade mer skador på hjärnans vita substans än personer som fick mer djupsömn.

Hjärnans vita substans är den vävnad som bildar förbindelser mellan hjärnceller och resten av nervsystemet.

“Sambandet med sömnapné avslöjades endast när vi isolerade allvarliga fall, vilket tyder på att mild till måttlig sömnapné kanske inte är signifikant associerat med förändringar i den vita substanser,” säger Diego Carvalho till CNN.

Han är en av studiens medförfattare och neurolog vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, USA, och förklarar att eftersom det inte finns någon behandling för skador i hjärnans vita substans måste vi hitta sätt att förhindra att den skadas eller att skadorna förvärras.

Kan ge psykiska problem

Skador i den vita substansen kan enligt experter bromsa hjärnans förmåga att bearbeta information, hålla uppmärksamheten och komma ihåg.

Lägre nivåer av vit substans har även kopplats till psykiska problem som depression, ångest och irritabilitet.

ANNONS

“Deras resultat överensstämmer med litteraturen som visar att sömn, inklusive djupsömn, spelar en viktig roll för att upprätthålla hjärnans hälsa”, säger sömnspecialisten Kristen Knutson till CNN.

Hon är docent i neurologi och förebyggande medicin vid Northwestern Universitys Feinberg School of Medicine i Chicago och har inte varit involverad i den nya studien.

“Vi har också sett samband mellan dålig sömnkvalitet och högre blodtryck, och högt blodtryck kan leda till hjärnskador eller stroke”, säger hon till CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så kan kosten påverka din sömn

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS