Dagens PS

Britter – bland de fetaste i Europa – lagstiftning behövs

Nu i juni har Storbritanniens regering släppt en matstrategi i ett försök att ta itu med landets fetmakris, men enligt hälsoexperter är inte åtgärderna tillräckliga
Nu i juni har Storbritanniens regering släppt en matstrategi i ett försök att ta itu med landets fetmakris, men enligt hälsoexperter är inte åtgärderna tillräckliga. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juni 2022Publicerad: 17 juni 2022

Storbritanniens regering har i juni släppt sin matstrategi, ett försök att ta itu med landets fetmakris, men hälsoexperter menar att åtgärderna inte är tillräckliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den oberoende rådgivaren Henry Dimbley, föreslog en skatt på salt och socker, för att uppmuntra livsmedelstillverkare att förändra sina produkter, men när den brittiska regeringen tog fram sin matstrategi avvisade ministrarna detta förslag, det rapporterar Financial Times.

“Det bästa sättet att gå ned i vikt, tro mig, är att äta mindre”, sade premiärminister Boris Johnson, skriver Financial Times. Han insisterade på att en period av hög inflation inte är rätt tillfälle att börja införa nya skatter.

I maj uppmanade hälsominister Sajid Javid människor att ta personligt ansvar för sin vikt.

Behövs hård lagstiftning

Den brittiska regeringens nya matstrategi inkluderar finansiering av forskning om fetma och försök med program för hälsosam kost, men experter menar att det kommer få liten inverkan på landets frekvens av fetma som är 28 procent och värre än i något annat europeiskt land, förutom Ungern.

“Många människor var besvikna på många plan. Att bekämpa fetma och förbättra matmiljön är ett långsiktigt mål. Såvida du inte har en mycket hård lagstiftning kommer den inte att förändras”, säger Naveed Sattar, professor i kardiovaskulär och medicinsk vetenskap vid Glasgows universitet, till Financial Times.

Ger farliga följdsjukdomar

Fetma ger långtgående konsekvenser och Naveed Sattar berättar att vuxna fetmapatienter lider av sådant som hjärtsvikt, diabetes, artros, lever- och njursjukdom och depression.

ANNONS

I Storbritannien kostar bara vården av typ 2-diabetes årligen 10 miljarder pund, cirka 124,85 miljarder kronor. I Storbritannien har antalet barn som behandlas för typ 2-diabetes fördubblats på fem år.

Individuellt ansvar funkar inte

Enligt Paul Gately, professor i träning och fetma vid Leeds Beckett University visar forskning att miljöfaktorer, som exempelvis tillgången till skräpmat, ligger bakom ökningen av fetma, medan konservativa regeringar betonar individuellt ansvar.

“Du har ett politiskt parti som driver en politisk riktning som handlar om individuellt ansvar och en bevisbas som faktiskt går i motsatt riktning”, säger han till Financial Times.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Gick ned 16–23 kilo med nytt diabetesläkemedel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS