Dagens PS

Brist på vaccin mot apkoppor – USA inför ny vaccinationsmetod

Det råder global brist på vaccinet Jynneos som används mot apkoppor. För att kunna vaccinera fler med samma mängd vaccin inför nu USA en ny metod för vaccinering som kräver en mindre mängd vaccin i varje dos
Det råder global brist på vaccinet Jynneos som används mot apkoppor. För att kunna vaccinera fler med samma mängd vaccin inför nu USA en ny metod för vaccinering som kräver en mindre mängd vaccin i varje dos. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 aug. 2022Publicerad: 12 aug. 2022

Fallen av apkoppor fortsätter att öka över hela världen, främst i Europa. I Sverige har fram till i går 126 fall av apkoppor bekräftats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Europa hade fram till den 9 augusti, 17 897 fall rapporterats, över hälften av dessa fall finns i i Spanien, Tyskland och Storbritannien, det rapporterar Folkhälsomyndigheten.

De flesta som drabbas av apkoppor blir inte allvarligt sjuka, men det har den senaste tiden kommit rapporter om ett fåtal dödsfall från olika delar av världen.

Brist på vaccinet mot apkoppor

Fram till i går, den 11 augusti, har 126 fall av apkoppor rapporterats i Sverige, de har rapporterats från flera regioner, men de flesta finns i Region Stockholm. De smittade är i huvudsak män mellan 20 och 65 och hälften har smittats i Sverige.

Det råder global brist på vaccinet Jynneos, som kan användas mot apkoppor, och det har fördelats till europeiska länder utifrån befolkningsmängd. Sverige har tilldelats en begränsad mängd vaccin som kommer ges till personer som har exponerats för viruset.

Vaccinet har tidigare inte använts brett mot apkoppor varför vaccinets effektivitet, enligt Folkhälsomyndigheten, inte är klarlagd.

Ny vaccinationsmetod ger fler doser

I USA har läkemedelsmyndigheten FDA utökat sitt tillstånd för hur vaccinet mot apkoppor kan administreras, i hopp om att kunna öka antalet personer som kan vaccineras med det begränsade antalet vaccindoser, det rapporterar CNBC.

ANNONS

Nu tillåter FDA att vaccinet kan ges intrakutant, alltså i överhuden. Vanligtvis ges vaccinet subkutant, under huden ned i hudens fettlager. När vaccinationen ges intrakutant behövs en mindre mängd vaccin, varför antalet doser som kan administreras ökar och de 400 000 injektionsflaskorna i USA:s strategiska nationella lager kan räcka till uppemot 2 miljoner doser.

I USA får barn vaccineras mot apkoppor

FDA kommer även tillåta att barn vaccineras med Jynneos och enligt chefen för FDA:s vaccinavdelning, Peter Marks, har det bland barn skett en ökning av möjliga exponeringar för apkoppor under den senaste veckan.

Barn kommer få vaccinet subkutant eftersom det inte finns tillräckligt med data om interkutana injektioner till barn.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: Apkoppor snart bortom kontroll

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS