Anders Tegnell föreslogs som enda kandidat från Sverige till ett toppjobb i WHO, vilket blev hans fall – han blir utan nytt toppjobb. Sverige var nämligen tvungna att föreslå tre kandidater till WHO, vilket man inte gjort, enligt SvD. 

ANNONS

Den 9 mars meddelade Folkhälsomyndigheten genom ett pressmeddelande att den numera världsberömda tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell ska börja jobba för Världshälsoorganisationen (WHO) i Genève.

Det visade sig dock inte stämma. Hos WHO uppstod viss irritation då de ansåg att Sverige agerat alltför tidigt och utsett Tegnell till en post som ännu inte spikats samt offentliggjort utan nödvändig koordination, skriver Svenska Dagbladet. Ingen officiell post hade heller utlysts eller existerade ens, betonade WHO.

Nu skriver SvD vidare att hela processen stoppats.

”Sverige kom bara med Anders Tegnells namn. Man måste alltid ha minst tre kandidater. Sådana är reglerna för sekondering”, säger källor vid WHO till SvD, som också säger att Sverige informerats om detta men bara ville föreslå Tegnell.

Folkhälsomyndigheten meddelar att man i dag fått besked från WHO att Anders Tegnell inte kommer att tilldelas den tilltänkta tjänsten som rådgivare i vaccinfrågor.

”Folkhälsomyndigheten har nu informerats av WHO om att en överenskommelse tyvärr inte har kunnat nås för det tänkta uppdraget. Anders Tegnell kommer istället att arbeta med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten”, står det i pressmeddelandet.

Till Expressen säger Anders Tegnell:

ANNONS
ANNONS

”Det är klart att jag är besviken. Vi tyckte att vi hade fått tydliga tecken på att det här skulle bli av. Men nu ser jag fram emot att jobba med dessa viktiga frågor hos myndigheten i stället. Det här är ett område där det har behövts fler resurser.”

Läs även: Anders Tegnells toppjobb inom WHO var ett missförstånd [Dagens PS]