Dagens PS

Pengar eller flexibilitet – nu måste du välja

Att både äta kakan och ha den kvar, faller förstås på sin egen orimlighet. Ändå slutar vi aldrig hoppas på att det någon gång ska bli så. Nu är det dock dags att välja.
Att både äta kakan och ha den kvar, faller förstås på sin egen orimlighet. Ändå slutar vi aldrig hoppas på att det någon gång ska bli så. Nu är det dock dags att välja. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Pengar eller flexibilitet – vad väljer du? En färsk genomlysning av arbetsmarknaden visar nämligen att du inte kan få båda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att både äta kakan och ha den kvar, faller förstås på sin egen orimlighet. Ändå slutar vi aldrig hoppas på att det någon gång ska bli så.

Nu kan det dock vara dags att välja sida – åtminstone när det gäller ditt arbetsliv.

Inget för höginkomsttagare

Ny data från Ladders, en jobbsajt specialiserad på höginkomstjobb, visar nämligen att det är relativt sällsynt att både lyfta en hög lön och åtnjuta flexibilitet.

Tvärtom finns det faktiskt inga distansjobb, vare sig helt eller delvis på distans, tillgängliga för dig som höginkomsttagare, rapporterar Fortune.

Det framgår inte minst av antalet annonser för jobb som tillåter höginkomsttagare att arbeta på distans, som minskat med 60 procent från år till år.

ANNONS

Senaste nytt

Drastiska förändringar

Detsamma kan sägas om tjänster som tillåter en hybridlösning, vilka har minskat med 95 procent.

ANNONS

De mest drastiska förändringarna i termer av flexibilitet återfinns dock bland de högst betalda jobben och de arbetstagare som lyfter en årslön på 250 000 dollar, motsvarande 2,6 miljoner kronor eller mer.

Ladders genomlysning visar att endast 4 procent av de 500 000 jobb som publicerats under de senaste året inom just denna kategori var roller på distans. 1 procent var hybrid.

En liknande utveckling återfinns på LinkedIn där annonserna för högbetalda distansjobb föll med 9 procent i fjol, enligt en rapport.

Intresse vs konkurrens

Intressant i sammanhanget är samtidigt att intresset för just dessa annonser var rekordstort och mottog närmare hälften av alla ansökningar, vilket skvallrar om tuff konkurrens.

Att detta är ett symtom på arbetsmarknaden i stort kan inte förringas. Inte heller att det slår som hårdast mot distans- eller hybridpositioner.

Till saken hör förstås också att en sexsiffrig lön i dag inte har samma köpkraft som för en generation sedan. Något som bekräftas av John Mullinix, chef för tillväxt, marknadsföring och forskning på Ladder.

“200 000 dollar är de nya 100 000 dollar när det gäller karriärer”, konstaterar han i Ladders rapport.

ANNONS

Flexibilitet med ett pris

En konklusion som säger oss att höginkomsttagarens jakt på flexibilitet kommer med ett högt pris. Vilket för oss tillbaka till ursprungsfrågan:

Pengar eller flexibilitet – vad väljer du?

Att både äta kakan och ha den kvar är inte möjligt.

Läs mer:

Fräcka lögnen – chefens värsta mardröm. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS