Dagens PS

Fallgropen som gör dig deppig på jobbet

Stora karriärsmål kan ofta lämna oss tomma och olyckliga på jobbet – trots att vi uppnått dem
Stora karriärsmål kan ofta lämna oss tomma – trots att vi uppnått dem (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Tror du att högre löner och maffiga befordringar kan lösa alla dina problem? Då kan du behöva tänka om – åtminstone om du vill bli lycklig på jobbet. Harvardexperten förklarar varför många känner sig tomma trots framgång – och hur du kan undvika fällan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många är vi, med stora mål i karriären. 

Det kan handla om en sexsiffrig lön eller en prestigefylld befordran. 

Men enligt Joseph Fuller, professor vid Harvard Business School, kan dessa mål ofta lämna oss tomma och otillfredsställda – trots att vi uppnått dem.

“Våra karriärer stämmer sällan överens med alla våra förväntningar”, säger Fuller till CNBC Make It.

Misstaget

Samma logik gäller egentligen för alla professionella mål. 

Om du har orealistiska förväntningar på att en löneförhöjning eller ett jobbyte kommer att lösa alla dina problem eller vara precis som du föreställt dig, är risken för besvikelse stor. 

Ett av de största misstagen som människor gör i sina karriärer är att de inte är ärliga med sig själva om sina prioriteringar och vilka kompromisser de är villiga att göra, menar Fuller. 

ANNONS

Detta kan leda till utbrändhet och en känsla av olycka på jobbet.

“Människor som är mest olyckliga i sina karriärer är de som inte varit ärliga med sig själva om sina mål och vad de är villiga att offra för att nå dem”, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

Ljuger för oss själva

Låt oss ta ett exempel. 

Om du är en person som värderar din fritid högt och vill ha helgerna lediga, kanske inte ett jobb med 80-100 timmars arbetsveckor är rätt för dig, även om det betalar bra och ser bra ut på CV:t. 

Trots detta är det många som mer eller mindre ljuger för sig själva och accepterar det jobberbjudandet, trots att det egentligen går emot deras innersta vilja. 

Nu är det ju sällan något jobb som är 100 procent perfekt. Men att hitta en roll som uppfyller majoriteten av dina krav är inte omöjligt, så länge du är tydlig med dina främsta prioriteringar och vilka kompromisser du är bekväm – eller obekväm – med att göra innan du accepterar ett erbjudande. 

Så blir du nöjd på jobbet

ANNONS

För att uppnå lycka i karriären rekommenderar Fuller att man integrerar sina kärnvärden i sina dagliga arbetsuppgifter. 

Det kan handla om att föreslå meningsfulla sidoprojekt, organisera sociala aktiviteter på kontoret eller leda veckomöten – beroende på vad du värderar mest.

“Du vill arbeta för en organisation vars mål stämmer överens med dina egna ambitioner, vare sig det handlar om att tjäna mycket pengar eller att förändra världen”, säger Fuller.

Genom att förstå och prioritera dina egna mål och värderingar och vara ärlig med dig själv kan du enligt Fuller undvika de vanligaste fallgroparna och uppnå en mer tillfredsställande karriär.

Läs också:

Det här gör vi när vi “jobbar” hemifrån. Dagens PS

Företaget utan arbetstider har lyckliga anställda. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS