Apple kommer att skära ner på antalet producerade iPhone 13 det här året. Anledningen är bristen på halvledare. Försäljningen av de nya modellerna är också försenad.

ANNONS

Den som vill köpa en iPhone 13 Pro eller iPhone 13 Pro Max direkt från Apples hemsida kommer att få vänta  ungefär en månad på leverans. De återförsäljare i USA som säljer tech-jättens telefoner har i många fall också slut på telefoner. Även om Apple räknar med att få ut många exemplar av sina nya modeller före jul, så blir det inte så många som beräknat.

Apple har fått skära ned produktionen år 2021 med 10 miljoner exemplar av den populära telefonen, rapporterar Bloomberg.

Bolaget hade tänkt producera 90 miljoner telefonen, men nu slår komponentbristen till. Redan tidigare i år förklarade företaget att den globala bristen på halvledare kommer att drabba produktionen.

Anonyma källor inom Apple och underleverantörerna Texas Instruments och Broadcom meddelar att företagen inte kommer att hinna skicka så många komponenter som krävs. Broadcom tillverkar komponenter för trådlös kommunikation och Texas Instruments gör komponenter till telefonens OLED-skärm, och båda har svårt att få fram de resurser man behöver. Broadcom har dessutom ingen egen tillverkning utan är beroende av chip-leveranser från taiwanesiska TSMC.

Som andra länder diskuterar USA nu att stimulera den inhemska produktionen av halvledare, men inga sådana lösningar finns tillgängliga idag. De flesta bedömare i industrin menar nu att halvledarbristen kommer att fortsätta göra sig gällande. Bristen håller antagligen i sig hela nästa år, om inte längre.

ANNONS
ANNONS

Sedan rapporterna om försenade leveranser kom har Apples aktie fallit, skriver Bloomberg.

Läs också:

Ny prischock: Viktiga metallen upp 300 procent
Bred nedgång i ekonomin – tunga sektorerna faller