Halvledarkrisen har gjort bildelar och datorchip till bristvaror – och det kan bli värre, priset på viktiga metallen kisel är upp 300 procent.

ANNONS

Det senaste problemet som uppstått är en brist på kisel, ett halvmetalliskt grundämne som är huvudråvara i bland annat glas, cement, keramik, de flesta halvledare och solpaneler. Kisel är också råvaran för silikon, som används i bland annat kalk, medicinska implantat, köksredskap och deodoranter.

Kisel utgör 28 procent av jordskorpan – men brytningen av den har sjunkit rejält den senaste tiden. Anledningen är att Kina, som är världens största producent och exportör av metallen, dragit ner rejält på sin produktion då landet plågas av stora problem med energiförsörjningen. Det har fått priset på kiselmetall att stiga 300 procent på två månader, rapporterar Bloomberg.

Slår särskilt mot fordonsindustrin

Särskilt oroande är utvecklingen för fordonsindustrin, där silikon blandas med aluminium för att göra motorblock och andra bildelar.

””Om du har begränsningar i kiselförsörjningen, har du ett problem. Det finns fortfarande lite utbud där ute, men det handlar till ett clearingpris som uppenbarligen är mycket högt”, säger Keith Wildie, handelschef på Romco Metals till Bloomberg.

Producenter i Yunnan-provinsen i Kina har fått order om att sänka produktionen med 90 procent jämfört med augustis nivåer. Provinsen är den näst största producenten av kisel i landet. Det har fått priserna att stiga från mellan 8 000-17 000 yuan per ton till så mycket som 67 300 yuan per ton, skriver Bloomberg.

”Mycket nervös för tillfället”

Kisel används också för att göra polykisel – som används för att göra solpaneler. Under onsdagen steg priset på polykisel med 13 procent, och sedan i juni 2020 är priset upp mer än 400 procent då skyhög efterfrågan på solpaneler pressat produktionskapaciteten.

ANNONS
ANNONS

”Det är ännu en ursäkt för tillverkare av polykisel att höja priset, och prismiljön för solcellsmoduler är mycket nervös för tillfället”, säger Jenny Chase, chef för global solenergiforskning på BloombergNEF.

Läs även: Brist på komponenter – här är aktierna som drabbas [Dagens PS]