Dagens PS

Sverige har inte längre högst skatt i ligan

Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 03 nov. 2021Publicerad: 03 nov. 2021

Äntligen har Sverige tagit sig bort från den försmädliga förstaplatsen i skatteligan, inte längre högst skatt.

ANNONS
ANNONS

Under flera decennier hade Sverige världens högsta skatt i förhållande till bruttonationalprodukten (BNP). Nu har så väl Danmark som Frankrike passerat.

Sverige delar numera tredjeplatsen med Belgien. Allt enligt en färsk rapport från samarbetsorganisationerna OECD och IMF som har återgivits av konsultfirman Visioncapitalist.

Sverige i nivå med övriga Norden

Sveriges skatt motsvarar nu 42,6 procent av BNP och reduceras skatterna lite till är det flera länder som kan passeras. Merparten av västvärldens länder ligger nämligen i spannet 35–40 procent. Det gäller även för de övriga tre nordiska länderna (se diagram nedan).

Skatt till BNP förhållande. En jämnföring av skattesystem.

Sveriges välfärd dubbelt så bra?

I botten ligger några sydamerikanska länder (Mexico, Chile och Columbia) och man kan väl misstänka att skatteuppbörden där inte är vad den borde vara. Flera så kallade välfärdsländer befinner sig dock nära 30 procentsstrecket.

Irlands skattekvot på 22,7 procent skatt förvånar. Israel på 30,5 procent liksom Schweiz på 28,5 skatt. Det vore intressant att få se en analys om servicen och välfärden i Sverige är dubbelt så bra eller om skillnaden ligger någon annan stans.

ANNONS

Läs mer:

Skattechock för pendlare: ”Dråpslag mot bilister”.

Dags att vikta om aktierna i din portfölj

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS