Dagens PS

Dags att vikta om aktierna i din portfölj

Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

Nu är det dags att dumpa banker och oljebolag och istället plocka in Essity, Cloetta, Orkla och korta räntebärande obligationer i portföljen.

ANNONS
ANNONS

Aktiemarknaden går nämligen, enligt investmentbanken BofA, in i sämre aktiemarknad med inflation. Allt enligt den investeringsklocka som banken tagit fram.

Styr aktievalet

Klockan visar vilken fas i börscykeln som marknaden befinner sig i. Varje fas har sin specifika karaktär avseende räntor och vinsttillväxt. Det styr i sin tur styr vilka sektorer som gynnas mest och som historiskt visat den bästa kursutvecklingen under just dessa omständigheter.

Klockan startade i mars förra året när uppgångsfasen började och är anpassad för pandemin. Nu har den enligt BofA redan avverkat trekvarts varv.

Sista positiva perioden

Den senaste tiden har aktiemarknaden befunnit sig i ”Bear steepening” som är den nedre blå rutan i diagrammet nedan. Det är en positiv fas som kännetecknas av visserligen högre räntor men också högre vinster hos börsföretagen.

Det är den sista gynnsamma perioden i börscykeln.

ANNONS

Högre volatilitet

Nu väntar ett kärvare börsklimat med såväl stigande räntor som fallande vinster. Fasen kallas av BofA för ”Bear flattening” och symboliseras av den röda rutan. Det innebär också en sektorrotation för aktier.

Nu är det aktier i konsumentvaruföretag (XLP) som skall ägas.  Samtidigt kommer det att bli en mer volatil marknad varför BofA även rekommenderar investeringar i VIX som prissätter volatilitet.

Mäklarnas mål är hög omsättning

Som investerare är det lätt att bli sjösjuk när det gäller hur man skall positionera sig för att vara i fas med trenderna. Det var inte länge sedan en nästan enig analyskår meddelade att det var dags bunkra aktier i banker och energibolag.

Men det tål väl att upprepas av mäklarfirmornas vinst bygger på att upprätthålla hög omsättning hos sina kunder.

Läs mer:

Legenden hjälper oss hitta aktierna du ska ha just nu. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS