Dagens PS

Rasvarning! Se kurvan som signalerar fall för aktier

Korvan som signalerar fall för aktier
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 24 aug. 2021Publicerad: 24 aug. 2021

Räntemarknaden har historiskt alltid varit skickligare än aktiemarknadens aktörer på att förutspå förändringar på finansmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Det må vara finanskris, pandemier, inflation eller någon annan makroekonomisk händelse. Räntemarknaden har diskonterat förändringarna innan aktiemarknaden har reagerat.

Känsligast för förändringar i ekonomin

Därför är sensommarens högre räntor för amerikanska högavkastande företagsobligationer med sämre kreditvärdighet, så kallad high yield på engelska, lite oroande.

High yield är den obligationsklass som är känsligast för förändringar i ekonomin. Sedan juli månad har räntan stigit med 0,5 procentenheter. Det är i sammanhanget en förhållandevis kraftig uppgång på kort tid.

Korrelationen har brutits

Vanligtvis följs aktieindex och räntan på högavkastande företagsobligationer åt. Ju högre aktiekurser desto lägre ränta på högavkastande företagsobligationer och vice versa.

Nu visar en analys från Morgan Stanley Asset Management att korrelationen har brutits. Med tanke på historien gör det här med all rätt aktörerna på aktiemarknaden nervösa.

Kurvan signalerar fall

ANNONS

Historien förskräcker

En uppgång i räntor på högavkastande företagsobligationer innebär att räntemarknadens investerare vill ha högre avkastning för den risk de tar. Nu bedömer uppenbarligen räntemarknadens aktörer att risken är förhöjd.

Det kan naturligtvis vara falskt alarm, men historien förskräcker.

Relaterade artiklar:

Därför står vi inför börsfall – kusliga likheter. Dagens PS

Att göra tvärt om ger bäst avkastning över tid. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS