Dagens PS

Oroande! Jätteras i asiatisk flygtrafik

Flygtrafik
Statistik visar att asiatisk flygtrafik backar ordentligt. Något som oroar ur ett makroperspektiv. (Foto: Leio McLaren, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 22 aug. 2021Publicerad: 22 aug. 2021

Samtidigt som västvärlden öppnar upp allt mer efter pandemin kommer oroande signaler från Asien. En sådan viktig indikator är asiatisk flygtrafik som nu backar rejält.

ANNONS
ANNONS

Och det är inte bara Japan vars smittotal snart nått lika högt som under våren 2020. Flera länder har nu stängt hela eller delar av ekonomierna, viket rimligtvis kommer att påverka världsekonomin och Sverige.

Bekymmersamt i Kina

Mest bekymmersamt, ur världsekonomins perspektiv, är Kina. Världens näst största ekonomi och landet där coronaviruset först upptäcktes för snart två år sedan.

Andelen vaccinerade i Kina är höga 63 procent, vilket kan jämföras med 81 procent i Sverige. Den kanske bästa termometern på tillståndet är flygtrafiken.

Tapp på 40 %

Enligt färsk flygstatistik från flygdatabasen OAG har antalet passagerare på flyg i Kina den senaste månaden fallit brant. Från att ha legat på samma nivå som under 2019 har antalet passagerare nu sjunkit med 40 procent (svart kurva i diagrammet nedan) under 2019 års nivå.

ras i flygtrafik

Det är det största tappet sedan Covid-19 satte klorna i Kina hösten 2019.

ANNONS

H&M kan drabbas

Kina har ju varit den ekonomi i Asien, och sannolikt hela världen, som återhämtat sig bäst efter virusutbrottet. Kina är som sagt inte ensam i sina försök att kväsa en ny virusvåg.

Som framgår av diagrammet nedan är situationen än värre i Thailand och Vietnam. Där är flygtrafiken nästan helt inställd. Båda länderna är viktiga för Sverige som stora tillverkare av konfektion för bland annat H&M.

Problemkvartal att vänta

Det här är oroande signaler för världsekonomin. Många företag oroas över försörjningskedjan och har på konferenssamtal varnat för brist på leveranser. Inte bara halvledare.

Det ser ut att bli ännu några kvartal med problem på den fronten.

Relaterade artiklar:

Europas flygstatistik tyder på stark ekonomi. Dagens PS

ANNONS

Börsen dopas till rekordnivåer. Se grafen. Dagens PS

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS