Dagens PS

Flygstatistik tyder på otippat stark ekonomi

Flygstatistik visar oväntat bra ekonomi
Den senaste flygstatistiken visar på oväntat bra ekonomi. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 02 aug. 2021Publicerad: 02 aug. 2021

Europas ledare har fått tagit emot mycket kritik under pandemin. Beredskapen har varit dålig, vaccineringen har släpat efter och stimulanserna varit lägre än i exempelvis USA.

ANNONS
ANNONS

Såväl fallet i BNP under fjolåret liksom tillväxten i ekonomin i år har varit sämre jämfört med USA. Men på slutet har Europa, inklusive Sverige, spurtat bra. Det visar om inte annat färsk flygstatistik från FlightRadar24. Den brukar vara en bra termometer på tillståndet i ekonomin.

Bara 10% från toppen

Enligt julistatistiken har flygtrafiken i Europa återhämtat sig mycket starkt sedan i maj och antalet passagerare är nu bara 10 procent under nivån från februari 2020, det vill säga före pandemin. Och det är samma nivå som USA är på, som har haft en betydligt flackare kurva.

Flygstatistik visar oväntat bra ekonomi

Flygstatistik ovan visar att Europas flygtrafik har återhämtat sig bättre än till och med Kina. För att inte tala om Latinamerika, resten av Asien och Afrika.

Ljus musik för SAS

Det är överraskande starka siffror med tanke på att affärsresenärerna inte har återvänt i någon större omfattning. De som besökt flygplatserna i Sverige under sommaren vittnar om stor trängsel.

För svensk/danska/norska SAS är det här ljuv musik. Återhämtningen har rimligen gått betydligt fortare än beräknat.

ANNONS

Europa kan överraska på uppsidan

Det kan också betyda att tillväxten i Europa är underskattad. Eftersom företagens vinster är starkt lierade med tillväxten i ekonomin bådar det även gott för höstens företagsvinster i europeiska bolag.

Europa har för vana att överraska på nedsidan. Nu finns förutsättningar för det omvända.

Relaterade artiklar:

De 20 säkraste flygbolagen i pandemitider. Dagens PS

Miljardunderskott i flygbranschen – dyrare biljetter väntas. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS