När till och med Japan och Schweiz har fått inflation så är det ingen tvekan om att det är en inflationsbrasa i världen.

ANNONS

Det är fortfarande en spretig samling med inflation från 2,4 procent (Japan) till 167 procent (Venezuela) och då saknas ändå flera länder i Afrika. Där finns bland annat Zimbabwe som innehar rekordnoteringen i juli med 257 procent.

Styr räntan

Det överraskande är att Sverige just nu parkerar på den övre halvan i inflationsrankingen (se bild nedan). Den placeringen gäller även om listan uppdateras med juli månads inflation på 8 procent.

Det ger en indikation var Riksbankens styrränta borde hamna relativt andra länder.

Sverige lägre än Europasnittet

Flera länder i Europa har dock ännu högre inflation än Sverige. Storbritannien klev nyligen över 10-procentstrecket. Och där finns sedan tidigare såväl Spanien som Holland.

Högst procent i Europa har Turkiet med 80 procent. Snittet för Eurozonen är 8,9 procent.

Asien har hög tillväxt och låg inflation

Det verkar inte finnas någon omedelbar korrelation mellan tillväxt och inflation. Asien, som har den högsta tillväxten just nu, har lägre procent än övriga världsdelar.

Kina och Taiwan ligger runt 3 procent. Sydkorea och Indonesien är två andra snabbväxare med förhållandevis ”låg” inflation. I Sydamerika är det tvärtom. Svag tillväxt med hög inflation. Venezuela toppar listan med 167 procent.

ANNONS
ANNONS
Grafen visar global inflation i procent per land. (Källa: Twitter @CharlieBilello)

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS

 

 

 

 

 

Läs mer:
Statistiken visar: Kina överlägset störst på elbil [Dagens PS]
Rekordtillväxt väntar energikällor som sol och vind [Dagens PS]