Det vimlar av prognoser på oljepriset. Goldman Sachs spådde nyligen att oljepriset i år kommer att nå 130 dollar och det finns ännu mer optimistiska prognoser.

ANNONS

Samtidigt indikerar terminspriserna 90 dollar nästa år. Det enda man vet med säkerhet är att de flesta prognoser kommer att slå fel och det kommer att ske tvära kast.

Skifferoljan inte repat sig ännu

För så har det sett ut de senaste 50 åren. Oljepriset rör sig som ett kvicksilver. Och sedan OPEC bildades 1960 styrs utvecklingen mer av politiska beslut än något annat.

De senaste 2 åren har förvisso efterfrågan – på grund av pandemin – spelat in. Men det låga priset 2020 var också ett försök att röka ut den så kallade skifferoljeindustrin i USA, en taktik som ser ut att ha varit lyckosam.

USA är nu återigen världens största oljeproducent men brytningen av skifferolja har inte repat sig

Historiska oljepriser
Källa: BofA

Oljelagren på rekordlåg nivå

Det oljespekulanterna måste fråga sig är om det är rimligt att oljepriset, som tiofaldigats  på drygt ett år, kommer att fortsätta upp. Rekordet från 2008 är på 140 dollar fatet.

Det som talar för en fortsatt uppgång är att råoljelagren, bland annat i USA, är på rekordlåga nivåer. Det nuvarande oljelagret ligger alltså utanför 5-årsintervallet (se diagram nedan)

Oljelagret sätter oljepriset
Källa: eia

Spänn på säkerhetsbältet

I andra vågskålen ligger de enorma satsningarna på förnyelsebar energi i kombination med en snabbare elektrifiering av fordonsflottan.

Dessutom har världens ledare, USA i synnerhet, på sistone blivit mer generösa med miljötillstånd för nya oljekällor. Här är ambitionen att reducera västvärldens beroende av rysk energi i allmänhet och rysk olja i synnerhet.

ANNONS
ANNONS

Oavsett vilket scenario som hugade oljeinvesterare tror mest på så lär det bli en guppig resa. Säkerhetsbälte på är anbefallt.

Relaterade artiklar:

Björnmarknad ett faktum – så här länge varar den. Dagens PS