Rysslands invasionsplaner i Ukraina har inte gått i lås. I alla fall inte beträffande tiden. Enligt olika militära uppgifter som cirkulerat fanns det en rysk övertygelse om att kriget skulle vara över på 72 timmar. Till Rysslands favör.
Ockupation är inte stormakternas paradgren


Mest läst i kategorin
Så blev det inte. Risken för Ryssland är att kriget blir långdraget och övergår i en utdragen ockupation. Erövrade ukrainska områden lär dock inte bli lätta att behålla om befolkningen är emot.
Usel rysk historik
Rysslands facit när det gäller historiska fientliga ockupationer är nämligen usel. Den oberoende militära analysorganisationen Rand Corporation har studerat historiska ockupationer och även betygsatt resultaten.
Siffran plus 15 är bäst och minus 11 är sämst. Ryssland har bara minusbetyg. Se diagram nedan.
Senaste nytt
En studie i misslyckande
De två ryska ockupationerna omnämnda i undersökningen är Tjetjenien och Afghanistan. I Tjetjenien tog det två krig och fyra år att besegra en befolkning på 1,3 miljoner invånare i ett land med samma areal som landskapet Värmland.
Den 14-åriga misslyckade ockupationen av Afghanistan har av militärexperten Anthony James Joes definierats som” textbook study of how a major power can fail to win a war against guerillas”.
Övervåld fungerar inte
Ryssland har genomgående i sina ockupationer använt våld framför diplomati. Enligt Rand ger kombinationen av kollektiv bestraffning, förnedring, plundring och korruption betydligt sämre utfall än diplomati och icke våld.
USA ännu sämre
Nu är inte Ryssland ensamma om att ha misslyckats. Världens största militärmakt USA har varit ännu sämre. Enligt Rand tickar Vietnamkriget alla fel som gick att göra. Nästan lika illa gick det i samma veva i Kambodja och Laos. Men det finns ett land som sticker ut som föredöme i de här sammanhangen.
Storbritannien ett positivt undantag
Storbritannien har, enligt Rand, hanterat utdragandet från tidigare kolonier på ett mer föredömligt sätt. Här användes först militära maktmedel men som sedan övergick till diplomati och icke våld. I synnerhet får den avslutade långa infekterade konflikten i Nordirland beröm.
Dåligt för Putin, bra för börsen
Om Ryssland upprepar sina misstag från kriget i Afghanistan ser det mörkt ut för Putin. För finansmarknaden blir reaktionen sannolikt den omvända.
Det som är dåligt för Ryssland är bra för aktiemarknaden. Så har i alla fall nyheterna tolkats hittills.
Relaterade artiklar:
Björnmarknad på börsen vill vi inte ha igen. Dagens PS