Dagens PS

De här länderna ger mest militärt stöd till Ukraina

Kiel Institute har ställt samman lista på de länder som hitintills gett mest militärt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland. Listan överraskade många. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 03 maj 2022

Vilka länder stödjer Ukraina mest? Militärhistoriker brukar säga att USA har räddat Europa tre gånger. Första och andra världskriget plus kalla kriget. Därutöver var USA inhopp i kriget på Balkan avgörande för att få ett slut på stridigheterna.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

USA står för 80 procent av de militära stöden till Ukraina

Enligt Kiel Institute har USA bidragit med 45 miljarder kronor i form av krigsmaterial till Ukraina. Därutöver har USA lovat och tagit beslut om ytterligare 20 miljarder kronor.

Det kan jämföras med Europa som tillsammans skrapat ihop till knappt 10 miljarder i militärt bistånd. USA står alltså hittills för över 80 procent av all militär hjälp till Ukraina.

Och då är inte de senast beslutade åtagandena inkluderade.

ANNONS
Graf över de länder som hjälper Ukraina mest

Källa: Kiel Institute

Estland och Sverige i topp med militärt stöd till Ukraina

I Europa är det de stora länderna Tyskland, Frankrike och Spanien som är överraskande återhållsamma med bidragen.

Störst militärt bistånd kommer från lilla Estland med bidragit med 2,2 miljarder kronor. Det utgör 0,8 procent av landet BNP. Sverige sticker också ut med det femte största militära biståndet.

Grannen Polen placerar sig långt ned i listan men inklusive Polens finansiella bidrag till flyktingar etc så är Polen den näst största bidragsgivaren till Ukraina efter USA.

Relaterade artiklar:

Så har krig påverkat börserna tidigare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS