De senaste åren har aktiemarknaden föryngrats. Det är den så kallade generation Z, alltså de som enligt definitionen är födda mellan 1995 och 2012, som kastat sig in på börsen.

ANNONS

Den amerikanska handelsplattformen Robin Hood har blivit synonymt med den nya generationen investerare.

Stockholmsbörsen har också stiftat bekantskap med ett yngre garde. Men det har blivit ett brutalt uppvaknande för nykomlingarna.

Lika illa i Stockholm

Enligt analysfirman Apax Fintech Solution var generation Z illa positionerad för den här börsnedgången.

Sett till de 100 mest ägda aktier i USA av generation Z så har deras aktier i genomsnitt halverats från toppen. Det är mer än dubbelt så dåligt som för börsen i genomsnitt.

Hittills i år är nedgången 25 procent mot snittet i USA på 15 procent. Eftersom Z-generationen delar samma twitterflöden och informationskällor globalt är det sannolikt att bilden är snarlik på Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Första börsnedgång för generation Z

Mer spekulation än analys

Anledningen till avkastningsdebaclet är att Z-generationen har haft en förkärlek för snabbväxande bolag och mindre fokus på värdering.

Det har varit mer spekulation än analys. När sentimentet vände i mitten av fjolåret vände också aktielyckan.

Och börsnedgångar var något nytt för Z-generationen. De hade hittills bara upplevt börsuppgångar, bortsett från en kort pandemiskräck.

Tillväxtaktier mot värdeaktier

Det har rests farhågor i investerarkretsar att gruppen blir en förlorad generation för aktiemarknaden. Bränt barn skyr elden. Men så illa behöver det inte bli.

ANNONS
ANNONS

Vad Apex Fintech Solution också konstaterar i sin analys är att generation Z har börjat att byta ut tillväxtaktier mot klassiska värdeaktier.

Det blev en dyrköpt läxa men nu är klokskapen förhoppningsvis större.

Relaterade artiklar:

Värderingsmodellen ”Rule of 20” är inte bra för börsen. Dagens PS