När kinesiska fastighetsbolaget Evergrande hamnade i blåsväder för ett par veckor sedan höll finansmarknaden andan. Priset på Evergrandes obligationer föll ganska omgående med 70 procent.

ANNONS

Om bolaget kapsejsade skulle Evergrande, med motsvarande 2 700 miljarder kronor i nettoskuld, sannolikt bli det största haveriet på obligationsmarknaden i världen någonsin.

Lehman Brothers innehar sedan 2008 den föga smickrande förstaplatsen vilket illustreras i nedan diagram nedan från Deutsche Bank.

Kinas fastighetsmarknad störst i världen

Men det fanns också ett annat skäl till investerarnas oro. Fastighetsmarknaden i Kina är nämligen enorm. Enligt investmentbanken Goldman Sachs beräkningar utgör fastigheter i Kina det största tillgångsslaget (exklusive valutor) i världen.

Evergrande

Summan, drygt 500 biljoner kronor, är större än såväl fastighets- som aktiemarknaden i USA.

Evergrandes bästa försäkring

Om Evergrande skulle gå i konkurs kunde det föranleda en dominoeffekt på världens största tillgång. Konsekvenserna kunde bli förödande.

 

Och det är väl just det skräckscenariot som är Evergrandes bästa försäkring. Kinesiska kommunistpartiet såg vad som hände när Lehman Brothers föll och orsakade finanskrisen.

ANNONS
ANNONS

Nu tyder det mesta på att det blir en välordnad nedmontering av bolaget. Evergrande är ett bra exempel på den gamla ekonomiklyschan ” to big to fail”.

Läs mer:

Evergrande får spararna att dumpa fastighetsfonder. Dagens PS

Analytiker: Evergrande kan ge en försvagad krona. Dagens PS