Senaste nytt

annons

Bankernas mardröm – syns tydligt i kurserna

Bankernas mardröm – syns tydligt i kurserna

Hittills i år har ECB pumpat in motsvarande smått otroliga 15 600 miljarder kronor i det europeiska banksystemet i form av förmånliga lån. Det är som jämförelse ungefär tre gånger Sveriges BNP.

ANNONS

Trots det fortsätter Europas banker att utgöra strykpojken på börsen. Svenska banker utgör inget undantag. Under det senaste året har bankerna tappat nästan 40 procent mot börsindex. Det ser ännu värre ut på längre sikt.

En förklaring är de låga eller negativa räntorna som gör det svårare för bankerna att tjäna pengar. Men det finns också ett långsiktigt större hot som sannolikt spelar större roll för investerarna.

Som synes av diagram 2 utgör nu bankutmanarna (Avanza, Resursbank, Qliro m.fl) 35 procent av börsvärdet i hela banksystemet globalt. Och då är bolag som Klarna, med ett marknadsvärde på 93 miljarder kronor vid den senaste kapitalanskaffningen, och många andra nystartade finansiella bolag inte med i beräkningen.

Det är utmanarna som växer och knaprar marknadsandelar. Och utvecklingen går fort. Det är sannolik en trend som inte går att bryta i brådrasket och det är det som skrämmer investerarna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>