Dagens PS

Amazons Alexa snart Star Wars-kopia

Amazon
E-handelsjätten Amazon levererade i förra veckan ett bokslut som knuffade upp kursen med 12 procent. Detta trots att resultatet och prognosen var åt det svagare hållet.
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 09 feb. 2022Publicerad: 09 feb. 2022

E-handelsjätten Amazon levererade i förra veckan ett bokslut som knuffade upp kursen med 12 procent. Detta trots att resultatet och prognosen var åt det svagare hållet. 

ANNONS
ANNONS

Att Amazon guidar för en omsättningstillväxt under 10 procent är en märkeshändelse.

17 procents prishöjning

Men det var två andra nyheter i rapporten som tippade över till ett positivt mottagande på marknaden. Dels var tillväxten i molnverksamheten (AWS) hela 40 procent under kvartalet, dels höjde Amazon priset för Prime-medlemmar med 17 procent.

Amazon har 200 miljoner Prime-medlemmar och prishöjningen ger cirka 35 miljarder kronor på sista raden i ett svep.

Alexa potential att bli Amazons nya guldklimp

Men det mest intressanta i Amazons rapport är, tycker många, alla nya affärsnyheter och lanseringar som bolaget redogör för. Amazon är unik i det avseendet att våga testa nya affärskoncept.

Framför allt är det spännande att följa utvecklingen av den elektroniska assistenten Alexa, som är en slags hemmarobot som blir mer och mer avancerad. Fullt utvecklad öppnar det för helt andra konsumtions- och handelsmönster.

Alexa är den överlägset mest sålda elektroniska assistenten på marknaden och har potential att bli Amazons framtida guldklimp.

ANNONS

Alexa till månen

Amazon redogör i rapporten för hur Alexa har gjorts mera personlig och numera kan förekomma ägaren med att på eget initiativ hantera ljuset, favoritmusiken, föreslå recept och krogar, förvarna när tvättmaskinen är klar, rapportera relevanta sportresultat och så vidare.

Dessutom ska nu Alexa ut i rymden. Via rymdprogrammet Artemis I ska Alexa åka till månen. Det är ofrånkomlig att inte dra parallellen till den populära roboten R2-D2 i filmsuccén Stjärnornas krig.

Läs mer: Deppa inte – uppgång för aktier efter svag januari

Prisexplosion på utsläppsrätter bäddar för gröna aktier 

Så ska du köpa aktier vid börsfall 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS