Dagens PS

Prisexplosion på utsläppsrätter bäddar för gröna aktier      

Prisutveckling utsläppsrätter
Priset på utsläppsrätter för koldioxid och andra växthusgaser har rakat i höjden. Priset är nu över 80 euro per ton, vilket är en prisuppgång med 150 procent på ett år. (Foto: Carnegie)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 12 feb. 2022Publicerad: 12 feb. 2022

Det är inte lätt att investera miljömässigt på börsen 2022. Priserna går som spjut för utsläppsbovarna kol och olja. Hittills i år är oljepriset upp nästan 20 procent.

ANNONS
ANNONS

Allt medan aktier för fossilfri elproduktion (vind och sol) faller. Det gäller för övrigt för de flesta miljöbolag just nu. Men sannolikt är det här ett bra köptillfälle.

Utsläppsrätter upp 150 procent

Anledningen är att priset på utsläppsrätter för koldioxid och andra växthusgaser. Läs Utsläppshandel – EU ETS (naturvardsverket.se)  har rakat i höjden.

Priset är nu över 80 euro per ton, vilket är en prisuppgång med 150 procent på ett år.

Det som dragit upp priset på slutet är att man börjat elda med kol i Europa för att kompensera för utebliven naturgas från Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

30 procent av SSAB:s vinst

Den här dramatiska prishöjningen ställer till problem (och möjligheter) för all tung industri i Europa. Ett exempel är stålbolaget SSAB, som med 4,5 miljoner ton släppte ut mest koldioxid i Sverige 2020.

Om SSAB skulle betala med utsläppsrätter för alla utsläpp skulle notan gå på 3,6 miljarder kronor årligen. Det motsvarar 30 procent av SSAB:s vinst.

I dagsläget erhåller SSAB utsläppsrätter från EU, men kan SSAB gå över till 100 fossilfri produktion och sälja alla erhållna utsläppsrätter blir vinsten betydande.

För hög risk för styrelsen utan utsläppsrätter

Att ligga kvar med höga utsläpp innebär ju också en risk. EU kan ju plötsligt skruva lite på systemet med utsläppsrätter vilket kan få förödande konsekvenser för utsläppstunga företag.

Den risken vill inte en styrelse ta. Därav kommer rimligtvis gröna investeringar att få förnyad fart, och det borde snart synas i aktiekurserna.

Relaterade artiklar

När fan blir gammal…köper han aktier i ESG bolag. Dagens PS

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS