Dagens PS

Så ska du köpa aktier vid börsfall - "buy the dip"

Köp smart vid börsfall
Klok som en uggla är de aktieinvesterare har is i magen och "buy the dip". Enligt analysen nedan från Goldman Sachs är det 5% högre avkastning om man köper i nedgång än vid en normal marknad. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 13 feb. 2022Publicerad: 13 feb. 2022

Den medfödda instinkten är att sälja när det blir ett börsfall och aktiekurserna börjar gå söderut. I vissa fall är det befogat. Nedgångar kan faktiskt vara både utdragna och stora.

ANNONS
ANNONS

Den minnesgode kan erinra stora börsfall som vid millennieskiftet och finanskraschen 2008. Men i de flesta fall är det bättre att lägga band på reflexerna och köpa när kurserna backar.

5 procentenheter högre avkastning

Investmentbanken Goldman Sachs har analyserat utfallet i avkastning om investerare köpt aktier vid varje kursdipp över 10 procent sedan 1950.

Resultatet talar för sig självt. Efter ett år är genomsnittsavkastningen 15 procent i de fall investeringen ägt rum efter ett kursfall på 10 procent.

Det skall jämföras med ”bara” 10 procents avkastning i en normal marknad. Faktum är att utfallet varit positivt även efter en, två och sex månader.

Högre avkastning om man köpt vid börsfall

Källa: Goldman Sachs

Bättre att köpa vid börsfall

Empirin är svår att ifrågasätta. I genomsnitt tappar börsen cirka 14 procent från toppen till botten en gång om året. Det innebär att det i runda slängar har inträffat 72 gånger under mätperioden.

ANNONS

Det kan finnas många anledningar att man vill sälja aktier , men det ska inte grundas på att börsen tappat 10 procent.

Då är det i regel bättre att köpa. Eller ” buy the dip” som dom säger på börsgolvet.

Relaterade artiklar:

Köpläge enligt Goldman Sachs oljeprognos. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS