Dagens PS

Risk i värdering av fastighetsbolag enligt ny statistik

värdering fastighetsbolag
Faran är inte över för fastighetsbolagen indikerar statistik från USA. Kontorsdöden fortfarande en risk för de högt värderade fastighetsbolag. (Foto: Pat Whelen, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 02 sep. 2021Publicerad: 02 sep. 2021

I början av pandemin förra året dumpade investerarna aktier i fastighetsbolag. Det var inte bara höga värdering som skrämde utan också farhågan att efterfrågan och därmed priserna på kontor och butikslokaler skulle falla. Men det var då.

ANNONS
ANNONS

Sedan dess har fastighetsaktier gått som en raket på börsen. Nästan samtliga svenska fastighetsbolag handlas nu över det angivna substansvärdet. Oron för kontorsdöd tycks som bortblåst.

Statistiken ger inget stöd för hög värdering

Men det kan vara för tidigt att ropa faran över. Det visar om inte annat färsk kontorsstatistik från USA. Där är informationen mer uppdaterad och ackurat.

Det kan de tacka säkerhetsbolaget Kastle för som handhar inpasseringen till en stor del av kontoren i USA.

Det ger en bra bild i vilken utsträckning kontoren tagits i bruk igen. Resultatet ger inget stöd för höga värderingar av kontorsfastigheter. Utnyttjandegraden bara en tredjedel

I diagrammet nedan framgår kontorsutnyttjandet i 8 amerikanska delstater. Den svarta kraftiga kurvan visar snittet för hela USA. Trots att USA alltså hade bland de bästa vaccinationsstarterna i västvärldens har inte de kontorsanställda återvänt.

värdering fastighetsbolag

Kurvorna pekar nedåt

ANNONS

Utnyttjandegraden är bara en tredjedel i hela USA. Ingen delstat har över 50 procent utnyttjande. Om något pekar kurvorna nedåt. Inte uppåt.

Ju längre det tar innan kontoren befolkas igen desto mer hinner företagen anpassa sig till hemmajobb. Faktum är att det är svårt att hitta något företag i såväl Sverige som USA som inte har kunnat fullfölja sina åtaganden trots hemarbete under de här 18 månaderna.

Det är svårt att se att inte den här nya arbetssituationen kommer att få konsekvenser i form av mindre kontorsyta framöver.

40 % slutar om de inte får jobba hemma

Och om inte företagen självmant inför flexibla arbetsplatser i framtiden är risken att de tvingas om de vill behålla talangfull personal.

I senaste numret av ansedda Harward Business Review redovisas en undersökning som visar att 40 procent av de tillfrågade är beredda att byta arbetsgivare om inte hemarbete ingår som en valmöjlighet.

Relaterade artiklar:

Stjärnförvaltaren: aktien kan fördubblas. Dagens PS

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS