Nya startups riktar in sig på att hjälpa ensamma människor hitta tillbaka in i gemenskapen – men kan det här problemet verkligen lösas med appar och riskkapital?

Det frågar sig skribenten Laura Entis i en lång artikel publicerad av Vox. För en ung vuxen sker det många förändringar där individen kan förlora sitt sociala nätverk: att flytta iväg till universitetet, söka jobb i nya städer eller att helt enkelt bli omlokaliserad till ett nytt kontor kan resultera i en rätt ensam tillvaro, menar Entis. Många fastnar i en vardag som inte innefattar något annat än kontorsstolen, pendlingen och sin lägenhets fyra väggar.

Hon beskriver några olika startups, bland annat företaget Tribe som anordnar boende i kollektiv i flera stora städer runt om i USA. Konceptet är för de flesta väldigt nytt: man ansöker om ett rum, skickar in en video där man introducerar sig själv, och om man blir antagen blir man tilldelad ett rum i ett kollektiv där man enligt Tribe ”borde passa in med de övriga inneboende”. Hyran är oftast inte lägre än att vad det kostar att ha en egen lägenhet, men det Tribes kunder betalar för den sociala aspekten, skriver Entis.

ANNONS
ANNONS

Funkar det att ”swipa höger”?

Antalet matchmaking-appar har också exploderat de senaste åren. Förutom de numera välkända alternativen för romantiska relationer, till exempel Tinder och Bumble, finns det också en mängd olika nya appar för andra typer av relationer. Bland annat finns det appar för att hitta kompisar, appar för att hitta andra ensamstående mammor eller bara för att hitta någon att rasta hunden tillsammans med, beskriver artikelförfattaren.

Laura Entis avslutar med att fråga sig om alla nya lösningar för att avhjälpa ensamhet verkligen hjälper de som lider av en kronisk känsla av utanförskap. En av grundarna till en app för att hitta kompisar beskriver själv att det var först när hon jobbade mot ett gemensamt mål med en grupp människor som hon började känna mening med livet och verklig tillhörighet igen – och det är en känsla som en app inte kan framkalla.