Det slår KI-forskare fast i en ny studie. Samma mekanismer som gör att träning har en välgörande effekt på hjärnan bidrar till att motverka fetma och stärka immunförsvaret.

Resultaten av forskarstudien på Karolinska Institutet publiceras i tidskriften Cell Metabolism och kan leda till nya läkemedel för behandling av fetma och diabetes, enligt ett pressmeddelande.

Det är en uppföljande forskning på träningens välgörande effekter på hjärnan, som forskare vid KI presenterade redan 2014. Den nya studien visar att samma process även ökar fettförbränningen och stärker immunförsvarets anti-inflammatoriska egenskaper.

”Vi har länkat samman de två delarna som ingår i uttrycket ”en sund själ i en sund kropp”. Forskningen bidrar till en bättre förståelse av varför fysisk aktivitet ger positiva effekter på kroppen. I förlängningen kan den bidra till nya läkemedel för behandling av fetma eller diabetes”, säger Jorge Ruas, forskargruppledare vid institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska Institutet och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Vi har visat hur kynurensyra förhindrar viktuppgång trots överdrivet energiintag. Nästa steg för oss är att fortsätta att klarlägga den komplexa kedjan av samverkande molekyler som påverkas av diet och träning”.

Läs mer om studien av KI-forskarna.