2014 grundade Lina Nertby Aurell bolaget Food Pharmacy tillsammans med kollegan Mia Clase. I dag har det hunnit bli tre böcker som handlar om tarmfloran, antiinflammatorisk mat och ekologiska recept. Lina Nertby Aurell berättar hur hon ser på det växande fältet foodtech, fibrers stärkande kraft och coronavirusets inverkan på folks hälsotänk.

Man säger att fibrer är bra för immunförsvaret. Stämmer det påståendet? Förklara?

”Absolut! Ca 70 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen och en god tarmflora är en förutsättning för ett bra immunförsvar. Fibrer är mat till våra goda bakterier i tarmen och hjälper dem att föröka sig. Tyvärr äter de flesta av oss alldeles för lite fibrer idag. Endast två av tio kommer upp i Livsmedelsverket rekommendationer om att äta 500 gram frukt och grönt per dag och nio av tio svenskar får inte i sig tillräckligt med fullkorn.

”Det finns mycket vi kan göra för att påverka vår tarmflora positivt och tillhör du dem som inte ätit tillräckligt med fibrer så är det inte på något sätt kört. Varje dag är en ny dag och möjlighet att ta hand om oss själva, och att curla och mata våra goda tarmbakterier.”

Kan det till och med vara så att en hälsosam konsumtion av fibrer kan var en del i att skydda sig mot corona-viruset?

”Det är mycket vi inte vet än om corona och vi på Food Pharmacy har ingen expertis inom det här området. Med det sagt vill vi ändå lyfta att vi märker att det i skuggan av coronaviruset blivit extra tydligt för många hur viktigt det är att förebygga ohälsa och ta hand om sin hälsa. Det tycker vi är något positivt eftersom det generellt är så att en god livsstil bidrar till ett bra immunförsvar och en viktig del av livsstilen är våra matvanor.”

”Enligt Socialstyrelsen, Världshälsoorganisationen och Livsmedelsverket är osunda matvanor största enskilda risken för förtida död i dag i Sverige och hela 25 procent av oss har så osunda matvanor att vi riskerar att bli sjuka eller att dö för tidigt. Food Pharmacys mål är att nå ut till alla med den här livsviktiga informationen och stärka människor i möjligheten att själva ta makten över sin hälsa.”

ANNONS
ANNONS
Hur ser ni på Food Pharmacy som de stora trenderna inom hälsosam och läkande mat?

”Vi ser framförallt att fler och fler människor börjar få upp ögonen för att mat kan vara hälsosam och läkande. Att äta hälsosamt är inte längre bara något för en smal grupp hälsointresserade. I takt med att de livsstilsrelaterade sjukdomarna har ökat i Sverige och dessutom krupit ner i åldrarna har fler och fler insett vikten av att förebygga ohälsa med hjälp av en goda matvanor.”

Vad är intressant inom det områden som kallas för foodtech?

”Olika innovationer och ny teknik inom foodtech är otroligt viktigt för att vi ska lyckas ställa om världens livsmedelsindustri till en hållbar industri för både hälsa och miljö. Det gäller hela värdekedjan, från produktion till återvinning. Vi har precis snöat in på odling och bygger just nu upp Food Pharmacys köksträdgård så om vi ska nämna ett område vi kikat lite extra på just nu är det tekniker för odling i stadsmiljö.”

Det är ett stort intresse vad gäller fibrer. Kan du förklara varför?

”Idag vet vi att ett stort fiberintag förlänger livet. Enligt forskningen är sambandet mellan hälsa och ett högt intag av fibrer tydligt och ett stort fiberintag kan förebygga en lång rad livsstilsrelaterade sjukdomar. Med den vetskapen blir det sorgligt när man förstår hur fiberfattig den ultraprocessade maten vi hittar i livsmedelsaffärerna är. ”

Läs mer: Därför blomstrar foodtech-sektorn [Dagens PS]