Dagens PS

Vd: Ny vindkraft – vapnet mot chockhöga elpriser

vindkraft elpriser
Enligt vd:n för SR Energy är ny vindkraft bästa sättet att råda bot på elbristen och komma bort från skyhöga elpriser. (Foto: @SR Energy)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 jan. 2022Publicerad: 17 jan. 2022

Enligt vd:n för SR Energy är ny vindkraft bästa sättet att råda bot på elbristen och komma bort från skyhöga elpriser.

ANNONS
ANNONS

“Den energi- och klimatomställning vi står inför kommer att kräva enorma mängder ny elproduktion. Det måste gå snabbt och då är det viktigt att vindkraft på land tillåts eftersom det är det kraftslag som just nu har lägst kostnader och går snabbast att bygga över hela Sverige”, säger Peter Zachrisson, vd för SR Energy, som tidigare hette Stena Renewable, till Dagens Industri.

Bolaget har enligt egen utsago investerat 6 miljarder kronor på 15 år och nu skruvar man upp tempot ytterligare, enligt Peter Zachrisson.

Vd:n: Kärnkraft går bort

Han är så klart part i målet, det ska inte glömmas bort, men han ser ingen vits med att investera i kärnkraft när vindkraft är mer attraktivt ekonomiskt.

Di uppger att SR Energy äger vindparker med över hundra verk och att planen är att investera 1,5-2 miljarder kronor om året i vindkraft. I första hand i södra Sverige.

Det var Stenafamiljen som grundade SR Energy, före detta Stena Renewable alltså, men familjen har sedan gradvis minskat sitt ägande, som idag uppges uppgå till 20 procent.

Enligt norska banken DNB är Sverige i dag ett av de mest attraktiva länderna för investeringar i förnybar energi, och då i första hand landbaserad vindkraft, skriver Di.

Läs även: Ny svensk lyftkran kan revolutionera vindkraft

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS