Experter: Kina lär erkänna en talibanregering i Afghanistan

Uppdaterad: 16 aug. 2021Publicerad: 16 aug. 2021
Kina
Kinas utrikesminister Wang Yi tillsammans med en av talibanernas ledare Mullah Abdul Ghani Barada under sitt möte förra månaden i Tianjin. (Foto: TT)

Kina väntas vara snabba med att erkänna en ny talibanregering i Afghanistan, vilket skulle stärka landets ekonomiska och säkerhetspolitiska ställning i området. Det uppger Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Efter de senaste dagarnas dramatiska blixattacker lyckades talibanerna under söndagen ta över makten i Kabul, Afghanistans huvudstad. Landets president Ashraf Ghani har flytt landet och diplomater i landet har evakuerats, inklusive de från Sverige.

Perfekt läge för Kina

Men nyheten uppfattas inte som problematisk av alla. Enligt Joseph Cheng Yu-shek, expert på kinesisk politik, innebär USA:s avslut på militära insatser i Afghanistan att det nu finns ett vakuum – som skulle kunna fyllas av Kina.

”Kina har haft kontakt med afghanska talibaner under några år via olika kanaler, inklusive Pakistans militär och underrättelsetjänst”, säger han till Di. 

“Kina vill förhindra att talibanerna ger stöd åt den muslimska minoritetsgruppen uigurerna i provinsen Xinjiang, samt skydda Kinas investeringar i Afghanistan. Ett erkännande av en talibanregering skulle tillfredsställa det”, fortsätter Cheng Yu-shek.

Bakslag för USA

Talibanerna skulle i det läget välkomna ett erkännande av en ekonomisk stormakt, men för USA skulle Kinas erkännande vara ett bakslag.

“Peking har redan starka bilaterala och multilaterala relationer i regionen, men förbättrade partnerskap med Afghanistan skulle leda till ännu större inflytande”, säger Derek Grossman, från den amerikanska tankesmedjan Rand.

FN kallat till extrainsatt möte

Kina, och även Ryssland, har hittills inte evakuerat sina ambassader i Kabul och den kinesiska ambassaden har varit i kontakt med talibanernas ledare.

Förra månaden publicerades dessutom fotografier på mötet mellan Kinas utrikesminister Wang Yi och talibanledaren Mullah Abdul Ghani Barada. Enligt landets statskontrollerade medier är Pekings försiktigt positiva inställning tydlig.

FN:s säkerhetsråd ska i dag, måndag, mötas för ett extrainkallat sammanträde i New York.

Läs hela artikeln på Dagens Industri. 

Läs mer: Därför ska du dumpa Kinafonder – Dagens PS

ANNONS
ANNONS