Dagens PS

Stockholmare känner stort klimatansvar i vardagen

Fastighetsägarna har undersökt stockholmares klimatengagemang och beteenden och funnit att hälften sorterar ut sitt matavfall och sju av tio tycker att det är viktigt att bo klimatvänligt.
Fastighetsägarna har undersökt stockholmares klimatengagemang och beteenden och funnit att hälften sorterar ut sitt matavfall och sju av tio tycker att det är viktigt att bo klimatvänligt. (Foto: Fastighetsägarna)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 mars 2022Publicerad: 31 mars 2022

För stockholmare som bor i bostads- och hyresrätter har det blivit självklart att källsortera sitt avfall och lämna det till återvinning.

ANNONS
ANNONS

Fastighetsägarna Stockholms rapport Klimatet, hemmet och jag som undersökt stockholmares klimatengagemang och beteenden visar att hälften sorterar ut sitt matavfall och sju av tio tycker att det är viktigt att bo klimatvänligt.

Undersökningen baseras på frågor om hur situationen med klimatet påverkar beteendet i hemmet och den visar att det vi äter och hur vi hanterar våra matrester säger en del om våra värderingar och vår identitet.

Synliggör förväntningar

“Resultatet synliggör de förväntningar som finns på hyresvärdar och bostadsrättsföreningar när det gäller klimatengagemang och agerande. Vi ser exempelvis att många vill kunna sortera och lämna sitta avfall i anslutning till hemmet. Däremot vet vi att många fastighetsägare saknar utrymme och möjlighet för fler avfallsfraktioner i sina fastigheter. Här finns en stor utmaning i Stockholm, säger Anni Carpelan, chef för hållbar utveckling på Fastighetsägarna Stockholm, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att stockholmare vill bo klimatvänligt och att hälften av 20- till 30-åringarna drömmer om att bo i hus som byggts på ett klimatanpassat sätt. I åldern 61 till 75 är detta inte lika viktigt.

Hög medvetenhet 

Medvetenheten om hur man sparar energi är hög, en vanlig åtgärd är energisnål belysning och att stänga av golvvärmen. De vanligaste energisparande åtgärderna är att fylla disk- och tvättmaskinen.

Kvinnor begränsar energikonsumtionen mer än män, de är också överrepresenterade när det gäller återvinning och second handinköp. 39 procent av männen drömmer om en laddstation till bilen och 33 procent av kvinnorna drömmer om en byteshylla för skor och kläder i huset de bor i.

ANNONS

“Fokus på de konsumtionsbaserade utsläppen ökar. Enligt förslag från Miljömålsberedningen, som representeras av samtliga riksdagspartier, ska de totala utsläppen från konsumtion i Sverige vara netto noll år 2045. Det är höga ambitioner, och här kommer fastighetsägare att spela en viktig roll”, säger Anni Carpelan i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rejlers hjälper Castellum nå hållbarhetsmål

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS